Köpeklerde Kısırlaştırma Operasyonu Yapmadan Kızgınlık Dönemleri Önlenebilir Mi?

yaklaşık 5 yıl önce

  • Paylaş:

Köpeklerin kısırlaştırma uygulaması yapılmadan da kızgınlık dönemleri önlenebilir. Bir çok köpek sahibi etik olarak köpeklerini kısırlaştırmak istemez. Bunda duygusal yaklaşım büyük rol oynar.

Bir takım hormonal uygulamalar yapılarak kızgınlığı geçiştirmek mümkün olabiliyor. Ancak bu hormon uygulamalarının bazı dezavantajları da bulunmuyor değil. Bu dezavantajlar, doğal yapıya müdahale etmek yüzünden oluşur. Bu yapılan endojen hormon uygulamaları, normal hormonal yapıyı bozacağından dolayı bir takım dezavantajları bulunur.

Özellikle dişi köpeklere uygulanan endojen hormon uygulamaları, progestoron hormon üzerine uygulandığı için, meme uçlarında ura benzer şişlikler oluşur.

Erkek köpeklerde ise libidonun bastırılması, dişi köpek hormonu yani östrojen hormonu verilmesiyle gerçekleşir. Böylece erkek köpekler kızgınlık dönemlerini daha sakin atlatır.

Son zamanlarda geliştirilen implant hormon uygulamaları erkek ve dişi köpeklerin kızgınlıklarını geçiştiren bir uygulamadır. İmplant uygulaması, dişi köpeklerde 3-6 ay süreyle kızgınlığı önleyebilmektedir. Erkek köpeklere yapılan implant hormon uygulaması ise 6 ay kadar bir süre libodoları bastırılır ve kızgınlık dönemine engel olunur.

Kısırlaştırma sebebiyle bıçak altına yatan köpekler, alternatif hormon uygulamaları ile operasyonsuz bir şekilde kızgınlık dönemlerini atlatabilir.

Dişi köpekler 1 yıl içinde ortalama sonbahar ve kış aylarında 1 defa, ilkbahar ve yaz aylarında 1 defa olmak üzere kızgınlık dönemine girerler. Harici olarak verilen hormon uygulamalarını 3-4 kereden fazla yaptırmak ise sakıncalıdır. Çünkü ilerleyen zamanlarda meme tümörleri ve urlarına yol açacaktır.

yaklaşık 5 yıl önce

  • Paylaş:

ÇOK OKUNANLAR
İLGİLİ SORULAR