Kurşun zehirlenmesi genellikle kurşun içeren nesneleri emdiğinde ya da yuttuğunda gerçekleşir.
Yılın daha sıcak aylarında çok sayıda kurşun zehirlenmesi vakası görülmekle birlikte, birçoğu farklı coğrafi bölgeler ve ekolojik yerler arasında değişir. Örneğin eski evler ve binalarda bulunan bir köpek için kurşun zehirlenmesi kaçınılmazdır.
Kurşun zehirlenmesi, genç hayvanlarda ve yoksul bölgede yaşayan köpeklerde daha sık görülür. Bununla birlikte, kedilerde kurşun zehirlenmesi köpeklere kıyasla nadir görülür.
Kurşun zehirlenmesi belirtileri çoğunlukla gastrointestinal (GI) ve merkezi sinir sistemi (CNS) ile ilgilidir. Örneğin, GI sistemlerinin etkilenmesi kronik ve düşük seviyeli zehirlenmelerde görülürken, CNS belirtileri akut zehirlenmelerde görülür. Diğer belirtilerin bazıları ise şunları içerir:
Ev tadilat işlerinden artan tozlarda ya da fuga döşemelerde yaygın olarak kurşun bulunacağından, böyle durumlarda da dikkatli olmak gerekir.
Kurşun zehirlenmesinden şüphelendiğiniz zaman ilk olarak yapılması gereken şey köpeğinizi kusturmaktır. Bunu yalnız başınıza yapamıyorsanız mutlaka veteriner hekime gitmeli ve yardım almalısınız. Kusturma her zaman gerçekleşmeyebilir çünkü bazı kurşun maddeler kostik içerdiğinden bu kusturmayı imkansız hale getirir.
Köpeğinizin kurşun içeren bir nesneyi yuttuğunu gördüyseniz teşhisi basittir. Değilse, daha kapsamlı testlere ihtiyaç duyulacaktır. Kurşun zehirlenmesinin belirtileri spesifik olmadıklarından, diğer sorunları ortadan kaldırmak için kan ve idrar testine ihtiyaç duyulur. Emin olmak içinse röntgen çekilebilir.
Sindirim sisteminde bulunan kurşun mutlaka ameliyatla alınır. Semptomların çeşidine göre ilaç çeşidi ve tedavi yöntemi değişebilir.