Safra gıdaların sindiriminde ve vücuttan atıkların uzaklaştırılmasında önemli işlevler görür. Safra karaciğerde yaratılır ve gıda sindirene kadar safra kesesinde depolanır. Daha sonra gıdaların sindirimine yardım etmek ve gıdayı vücut tarafından uygun şekilde kullanılmak üzere emülsiyon haline getirmek için ince bağırsağa salınır.
Safra kusma sendromu, safra anormal olarak bağırsaklardan mideye girdiğinde ortaya çıkar ve tahrişe, sonrasında kusmaya neden olur. Safra taşının varlığı, kusmuğun içeriğinde sulu, sarı-yeşil bir madde ile belirir. Kusma olmaz ve safra midede kalırsa, mideyi tahriş eden gastrik reflüyü oluşturabilir.
Kusma genellikle sabah yemeğinden hemen önce, özellikle günde bir kez beslenen köpeklerde görülür. Bu, yemekler arasındaki uzun süreli mide hareketsizliğinden ya da safra reflüsünü arttırıcı unsurlara bağlı olarak görülür.
Bu durum genellikle yaşlı köpeklerde görülse de her yaştan, her cinsiyette köpeklerde ortaya çıkabilir.
Önceden tanı koymak için safra içeren kusma bilgileri yeterli olacaktır. Bu hastalığın tanısı konulması sürecinde, laboratuvar testlerinin sonuçları genellikle normal aralıklarda olacağından teşhis için pek yardımı olmayacaktır. Endişelenmeye gerek duyulmayan, endoskopik muayene sıklıkla normale dönen bir rahatsızlıktır.