Köpek mamalarının her yaşa ve sağlık gereksinimlerine uygun (diyet, kısırlaştırma sonrası vb.) çeşitleri vardır. Bu mama çeşitleri veteriner hekiminizin rutin sağlık kontrollerinde önerilmesi köpeğinizin sağlıklı beslenmesi açısından önemlidir.
Yavru köpekler büyüyüp yetişkin köpek olduklarında ihtiyaçları ve vücut gereksinimleri de değiştiği için artık yetişkin mamasına geçilmesi gerekir. Lezzet olarak köpeğiniz bir sorun yaşamasa dahi, köpeğinizin mamasını birden değiştirmemelisiniz. Yetişkin mamasına geçiş bu yüzden kademeli olarak gerçekleşmelidir.
Beslenme alışkanlıkları her hayvanı farklı derecede etkiler. Eğer köpeğinizin mamasını birden değiştirirseniz köpeğiniz bu yüzden mide sorunları yaşayabilir. Özellikle alerjisi olan, böbrek rahatsızlığı olan köpeklere daha kontrollü bir beslenme programı oluşturulmalıdır.
Yetişkin Mamasına Geçiş Aşamaları
Yetişkin mamasına geçerken mamayı kademeli olarak vereceğiniz için her geçen gün biraz daha arttırarak vermelisiniz. 10 güne yayabileceğiniz yetişkin mamasına geçiş beslenme programına her gün yeni mamasından %10 daha fazla ekleyerek devam ederseniz 10 gün sonunda köpeğiniz kontrollü bir şekilde yetişkin mamasına geçmiş olur.
Köpeğinizin mamasını yeni mamayla karıştırırken sıcak su ile konserve mama kıvamına getirip verebilmeniz de mümkündür. Bu şekilde karışan bir mama daha az mide sorunlarına yol açabileceği gibi, köpeğiniz için daha iyi bir tat olmasını da sağlayacaktır.
Bu süreç içerisinde kesinlikle köpeğinize ev yemeklerinden ve diğer besinlerden vermemeniz gerekir. Köpek diğer besinleri yediği takdirde yeni mamasına alışması da zorlaşacaktır.