Modern dünyada köpekler için zehirli birçok kimyasal madde bulunur. Havada bulunan madde, uyuşturucu ve bitkiler zehirlenmelerde başlıca rol oynar.
Bazı zehirler diğerlerinden daha belirgindir. Örneğin ciltte kimyasal, boya veya katranın varlığı belirgindir ancak yutulan bitki materyalleri ve ilaçlar, yanlışlıkla tüketilen kimyasal maddeler ve zehirli solunum daha sinsidir.
Zehirlenme konusunda şüphelenilen zamanlarda öncelikle herhangi bir rahatsızlık veya ağrı belirtisi araştırılmalıdır. Yönelim bozukluğu, kusma, huzursuzluk, depresyon, konvülsiyonlar, uyuşukluk, iştahsızlık, seğirme, ishal, kalp çarpıntısı ve koma gibi belirtiler çeşitli zehirlenmelerden kaynaklanabilir.
Ten teması
Katran, petrol ürünleri, ev kimyasalları, boya veya boya sökücü, benzin, ısırgan otu, bit ve kene ilaçları
Solunum Yoluyla
Duman, göz yaşartıcı gaz, böcek öldürücüleri, ev kimyasalları
Yutma Yoluyla
Alkalis, asitler, ev kimyasalları, petrol ürünleri, tüm ilaçlar
Zehirli Bitkiler
İngiliz sarmaşığı, yüksükotu, hemlock (baldıran bitkisi), mantarlar, ökse otu, zakkum, zambak, lale
Köpeğinizin zehirli bir maddeye maruz kaldığını ya da yuttuğunu düşünüyorsanız acilen veteriner hekiminizi aramanız gerekir. Ayrıca, bir veteriner hekimin, toksikoloji uzmanının veya zehir kontrol uzmanının önerisi olmadan kusturmaya veya panzehir vermeye kesinlikle kalkışmayın.
Köpeğinizi eğer kimyasalların bulunduğu bölgelerden uzak tutamıyorsanız, tüm kimyasalların güvenli bir şekilde saklandığından ve meraklı burunların erişemeyeceğinden emin olun.
Evinizde veya çevresinde zehirli bitkiler tutmayın ve gezintilerinizde bu bitkilere dikkat edin.
İnsan ilaçlarını dikkatli bir şekilde etiketleyin ve saklayın. Gerektiğinde sayım işlemi de yapmalısınız.
Klinik belirtiler yutulan zehrin türüne bağlı olarak değişecektir. Bu belirtiler, yaygın olarak uyuşukluk, halsizlik, kusma, ishal, bulanık görme ve mide bulantısı gibi hafif belirtiler olabilir. Daha şiddetli belirtiler ise, aşırı uyku hali( kendinden geçme), titreme, seğirme, nöbetler veya hatta koma belirtileridir.
Çoğu zehirlenme, meraklı bir köpeğin çevrede bulunan güvensiz maddeleri yemesiyle ortaya çıkar.
Evcil hayvanınız yanlışlıkla zehirli bir şey aldıysa, derhal onu zehir kaynağından çıkarın. Bununla birlikte, önce bunun güvenli olup olmadığını belirlemeniz gerekir. Çünkü bazı maddeler, kullanım için özel emniyet ekipmanı gerektirir (örneğin lastik eldiven, maske, vb.).
Mümkünse, zehiri tanımlayın ve veteriner hekiminizin değerlendirmesini yapabilmesi için içeriğini yanınızda bulundurun. Malzemenin ya da ilacın içerik ambalajında ya da kağıdında bulunan bilgiler tedavi yöntemi geliştirmek ve hızlı müdahale etmek için hayati önem taşımaktadır.
Köpeğiniz zehirlenmenin etkisiyle kusarsa, bir kısmını plastik torba içine koyun ve numune olarak veteriner hekiminize gerekli testlerin yapılması için teslim edin. Kusulan sıvı test ve analiz için kullanılabilir. Bununla birlikte, veteriner hekiminize danışmadan önce eğer köpeğiniz bilinçli değilse asla kusturmaya çalışmayın. Çünkü bazı zehir türlerinin etkileri, kusma gerçekleştiğinde daha da kötüleşebilir.
Veteriner hekiminiz kusmanın gerçekleştirilmesini öneriyorsa, hekiminizin talimatlarına uyarak kabarcık hidrojen peroksit kullanın. Tuz veya herhangi bir ev ilacının kullanılması kusturmak için önerilmez, çünkü bu evcil hayvanınızı daha da kötüleştirebilir.
Evde bulundurduğunuz kömür ürünlerini emilimi azaltmak için kullanmayın; bunlar veteriner hekiminizin verebileceği kadar etkili değildir