Kimyasalın her çeşidi bir köpeğin derisine temas ettiğinde cilt tahrişine ve yanmalara neden olabilir. Katrandan, boya sökücülere, benzine, ısırgan otuna kadar her tür kimyasal madde bu durumu yaratabilir. Köpeğiniz eğer bu maddeyi yalarsa ağzı ve ağız çevresi de etkilenir.
Böyle bir durumla karşı karşıya kalındığında mümkünse köpeğin tüylerini kaplayan madde hızla tanımlanmalıdır. Boya veya motor yağı gibi bazı maddeler görünüş açısından saydam oldukları için bölgeyi iyice kontrol etmek, gerekirse koklayarak tespit etmek gerekebilir.
İnsanların dikkatsizliği kimyasal lokal zehirlenmelerin sebebini oluşturan faktörlerden biridir. Herhangi bir dikkatsizlik durumda köpeğinizin tüylerine kimyasal madde bulaştıysa, kimyasal maddenin doğasını olabildiğince çabuk tanımlamanız ve türünü tespit etmeniz gerekir.
Üzerine motor yağı, petrol ürünleri, katran, benzin veya boya dökülen köpek için sırasıyla:
- Ellerinizi korumak için lastik eldiven giyin. Maddeyi gevşetmek için bulaşan alana büyük miktarlarda mineral veya bitkisel yağ sürün. Bu işlem, kirleticiyi gevşetmek ve çıkarmak içindir ve gerek duyulduğu kadar tekrarlanabilir.
- Madde zaten sertleşmiş ise, bunun yerine kürkü kesmek daha iyidir.
- Maddenin gevşetilmesinden sonra, alanı yıkamak için bol miktarda sıcak sabunlu su kullanın. Bebek şampuanları nazikçe ovmak ve cildi daha fazla tahriş etmemesi nedeniyle idealdir; ancak güvenli, tahriş edici olmayan bir el temizleyicisi de kullanılabilir.
- Alanı iyice durulayın ve işlemi kimyasal madde uzaklaşana kadar tekrarlayın.
- Maddenin çıkarılması asla başka kimyasal madde kullanılmaması gerekir. Ciltte yanık olup olmadığını kontrol edin ve gerekirse veteriner hekiminize başvurun.
- Bir bölge bulaşan maddelerden dolayı çok kirlenmişse, zehrin bir kısmını emmeye yardımcı olması için unu veya toz haline getirilmiş nişastayı yağla karıştırabilirsiniz. Bu karışımı bölgeyi sıcak sabunlu su ile temizlemeden önce geniş diş tarağı ile fırçalayarak kullanmalısınız.