Köpeklerin Genel Tüy Bakımı Nasıl Olur?

5 yıldan fazla önce

  • Paylaş:

Köpek tüyleri 1 ayrı kıl yoğunluğuna ayrılmıştır. Tüylere asıl rengini veren üstteki kısın, hafif yağlı ve suyu geçirmeyen sık, sert ve uzun kıllardan oluşmuştur. Alt kısımda yer alanlar ise sık, ince ve kısa tüylerden ibaret olup sıcak ve soğuğa karşı vücudu korurlar.

Köpekler normal olarak senede iki defa tüy değiştirirler. İlkbahar ve sonbaharda gerçekleşen bu değiştirme olayı, derinin en hassas olduğu dönemlerdir. Bu zamanda deride kaşınma olayları fazla olduğundan köpeği sürekli olarak rahatsız eder. Ayrıca, bu tüyler, vücuttan uzaklaştırılmazlarsa, her türlü parazit ve mikrop için uygun bir barınma imkanı sağlarlar. Düzenli bir tüy bakımı, köpeğin yaşamında yer alan önemli bir olaydır.

Köpek Tüy Fırçalama İşlemi

Tüy bakımında önce tüyler parmak uçları ile yatış yönünün tersine doğru hareket ettirilerek başlanır. Bu hareket, köpeğin vücudundaki ölü deri parçalarının, kopmuş tüylerin veya kirlerin gevşeyerek yüzeye çıkmasını sağlar. Aynı zamanda deriye masaj da yapılmış olur.

Bu ovuşturma işleminden sonra, tüylerin yatış istikametinin tersine doğru, gevşeyerek yüzeye çıkmış ölü deri parçalarını, kopuk tüyleri ve kirleri uzaklaştırmak için fırça ile köpeğin canını acıtmayacak biçimde fırçalanır. Bundan sonra tüyler yatış yönünde fırçalanır.

Bu fırçalama işleminden sonra tüyler tekrar bir bez ya da havlu ile yatış yönünde ovalanır. Böylelikle, tüylerde bulunan yağın vücuda dağılması ve tüylerin parlak bir görünüm kazanması sağlanmış olur. Bu işlem bir bez yerine avuç içi ile de yapılabilir. Daha sonraki zamanlarda da tarama işlemi ile bir dahaki fırçalama işlemine kadar gündelik kirler ve tüyler yok edilir.

5 yıldan fazla önce

  • Paylaş:

ÇOK OKUNANLAR