Kuşlarda Görülen AGY Hastalığı Avian Gastric Yeast Nedir?

5 yıldan fazla önce

  • Paylaş:

Kafes kuşlarında sıklıkla görülen ve kısaca AGY hastalığı olarak da bilinen Avian Gastric Yeast hastalığı uzun yıllar boyunca bir bakteri çeşidi olarak görülmekteydi. Günümüzde ise bilimsel çalışmalar sonucunda AGY hastalığının maya olduğu anlaşılmıştır.

Kafes kuşları arasından en çok cennet papağanı, muhabbet kuşları, Afrika grisi papağanlarda ve kanaryalarda AGY hastalığına rastlanmaktadır.

Agy mayası kuşların midesine yerleşerek onları sürekli olarak zayıflatır. Kuş ne kadar yemek yerse yesin içinde adeta kurt varmış gibi bir türlü kilo almazlar, hızla kilo kaybederler. Besinleri ise öğütemeden, sindiremeden dışkı yoluyla atmaya çalışırlar.

Dışkı ise sindirilmeyen besinlerin dışkısı olduğundan anormal bir yapıya sahip olur. Çoğu kuşta sindirilmeyen besinler dışarıya siyah renkte ishal olarak dışarıya atılır ve bu dışkıda sindirilmemiş yemin de kalıntıları rahatlıkla görülebilir.

AGY Hastalığının Tedavisi Mümkün Mü?

Üst sindirim yollarında kanamalar meydana gelebilen bu hastalık, hastalığın ilk evrelerinde kendini belli etmeyebilir. Kanama git gide fazlalaşır ve dışkı rengi kanamadan dolayı iyice siyah renk aldığında, halsizlik ve kansızlık hat safhaya ulaşır. Çoğu zaman bu hastalığa yakalanan kuşlar, kafalarını öne eğerek sağa sola sallanırlar.

Bu hastalıktan korunmak için herhangi bir aşı olmadığı için önlem almak gibi bir durum maalesef yoktur. Ancak hastalığın belirtileri kendini gösterdiği zaman acilen veteriner hekime danışmalısınız. Erken teşhisle tedavi mümkün olsa da muhabbet kuşlarında hastalık çok hızlı ilerler. Bu yüzden çok hızlı olunmalıdır.

5 yıldan fazla önce

  • Paylaş:

ÇOK OKUNANLAR
İLGİLİ SORULAR