Siyah benek hastalığı yaygın ve bir o kadar tehlikeli bir kanatlı hastalığıdır. Ölümcül bir hastalık olan siyah benek hastalığı bulaşıcı olduğundan bir çok kuşun aynı yerde bulunduğu kafes ve yuvalarda tüm kuşların hayatını tehdit edebilir.
Mykoplasmose adlı bakterinin kuşlar üzerindeki etkileri çeşitli hastalıklar sonucunda ortaya çıkar. Kuşlarda yerleşik olan bu tek hücreli bakteri, siyah benek hastalığına doğru evrilmek için enfeksiyonal nezle gibi hastalıklar sonucunda bağışıklık sisteminin zayıflamasını sinsice bekler.
Dişi kuşun yakalandığı zamanlarda ise hastalık yumurtadaki embriyoya geçer ve yumurtadan çıkacak yavruya büyük ölçüde hasar verir. Çok büyük bir ihtimalle karaciğer ve safra kesesinde sorun gözükecek olan yavrunun, yumurtadan çıktıktan sonra yaşama şansı da oldukça düşük olacaktır.
Doğum anomalisi yaratan bu bakteri, safra kesesinin görevinin tamamlayamayıp deride taşınamayan kanın siyah gözükmesi sonucu “siyah benek” ismini almıştır. Yavrular için ilk 10 gün bu durumda çok kritik olmakla birlikte, 7 günü atlatan yavrular hastalıktan kurtulabiliyorken, sağlıklı gözüken 15 günlük siyah lekeli olan yavrular ise çok geçmeden aniden ölürler.
Dışkı, salgı, su ve temas yoluyla kolayca bulaşan bu hastalığın görüldüğü kafesler mümkünse atılmalı, çevresi de en titiz şekilde dezenfekte edilmelidir. Her ne kadar tedavisi mümkün olmasa da, anne kuşun önlem olarak antibiyotik alması (4 hafta önceden) sağlanırsa yumurtalar her şekilde sağlıklı olacaktır.