Tüy kistleri, evcil kuşlarda sık görülen cilt ve tüy sorunu/bozukluğudur. Bu durumun yaşandığı zamanlarda yeni bir tüy ortaya çıkmaz ve bunun yerine tüy, tüy folikülü içinde derinin altına doğru kıvrılır. Tüy büyüdükçe, kuş tüyünden kaynaklanan yumru da büyümeye devam eder ve kist bu şekilde şekillenerek gözle görülür hale gelir. Bazen bir seferde bir veya birden daha fazla tüy kistleri oluşabilir.
Bir kuş kisti, kuşun vücudunun herhangi bir yerinde oluşabilir. Ancak papağanlarda ana kanat tüylerinde yaygın olarak görülür. Herhangi bir kuşta tüy kisti hastalığı meydana gelebilir, ancak en fazla papağanlarda ve kanaryalarda görülür.
Çoğu kuşta, tüy kistleri, bir enfeksiyon veya tüy folikülünün hasar görmesi sonucu oluşur. Kanaryalardaki tüy kistleri ise genetik yatkınlığa bağlıdır.
Tüy kistleri genellikle enfekte olmuş, yaralı tüy folikülünün cerrahi olarak çıkarılması ile tedavi edilir. Tüy folikülü eğer ameliyatla çıkartılmazsa, deri altında tüy kisti geliştirmeye devam edecektir ve tüy kisti giderek büyüyecek zavallı kuşa büyük bir acı verecektir. Bununla birlikte, ameliyat her zaman pratik bir seçenek olarak gözükmez. Özellikle kanarya vakalarında, genellikle çoklu tüy kistleri görüldüğü için daha gelişmiş yöntemler takip edilir.
Kuşunuzun kanadında herhangi bir şişlik, yumru ve enfekte bir yara gördüğünüzde vakit kaybetmeden veteriner hekiminize danışmalısınız. Tüy kistinin tedavisi için, kistin çeşidine bağlı olarak bir tedavi yöntemi takip edilir.