Muhabbet kuşları, normal şartlar altında enerji dolu ve mutlu canlılardır. Kendi doğalarında durmadan öten ve diğer kuşlarda sürekli bir iletişim içinde bulunan muhabbet kuşlarının, doğada strese girmeleri zor olsa da, doğadan kafeslere giren muhabbet kuşları için stres, bazen kaçınılmaz olacaktır.
Bir muhabbet kuşu türlü nedenlerden dolayı strese girebilir. Bu nedenlerden bazıları: Muhabbet kuşunu korkutmak (evdeki başka bir hayvanın varlığı, çok gürültülü ses, ani hareketler, gece açık bırakılan ışık, aniden açılan ışık gibi), muhabbet kuşunu yeterli beslememek, muhabbet kuşunu rüzgar alan bir yerde bırakmak, muhabbet kuşunu rahatsız etmek ve kuşun ötmesine izin vermemek ( Muhabbet kuşları mutlu olduklarında çok fazla öter ve ses çıkartır. Bu onların en karakteristik özelliğidir. Ancak bazı muhabbet kuşu sahipleri bundan rahatsız olabiliyor ve kuşlarını daha karanlık ve insansız odaya bırakabiliyor)
Muhabbet, kuşunun strese girmesi çok kolay olabileceğinden bu önemli noktalara dikkat etmek gerekebilir. Çünkü stres sadece davranışsal bir değişikliğe değil aynı zamanda bazı hastalıkların oluşmasına da yol açabilir.
Kuşlar strese girdiklerinde tipik olarak tüy dökerler. Az bir tüy dökümü kabul edilebilir bir durum iken fazla tüy dökümleri endişe verici olabilir.
Ancak her tüy dökümünü stresle karıştırmamak gerekir. Dış parazitler, bitlenmeler, uyuz ve deri sorunları da muhabbet kuşunun tüylerini döken etmenler arasındadır.