Muhabbet Kuşum Bitlendi Ne Yapmalıyım?

6 yıldan fazla önce

  • Paylaş:

Muhabbet kuşları güzelliler, zekaları ve ötüşleri ile tüm dünyada en çok sevilen ve evcil hayvan olarak beslenen kuşlar. Bu tatlı kuşlarda en sık karşılaşılan sorunlardan biriyse kaşıntı ve muhabbet kuşlarında kaşıntı farklı nedenlere bağlı olarak ortaya çıkabilen bir problem.

Kuşlarda bitlenme son derece tehlikelidir. Kuşların üzerine yerleşen ve kan emerek hayatını sürdüren dişi bitler bir çok bulaşıcı hastalık riskini de beraberinde getirir. Maalesef ki bu hastalıkların çoğu tedavi edilmediği taktirde ölümle sonuçlanır.

Muhabbet kuşlarında aşırı kaşıntının aklında yatan nedense genellikle bitler oluyor ve bitler nedeni ile ortaya çıkan kaşıntıya şu belirtiler de eşlik ediyor;

  • Kuşun tüyleri gagası ile didiklemeye çalışması
  • Tüylerini kabarık tutması
  • Sık sık silkelenmesi
  • Vücudunu kafese sürterek kaşınmaya çalışması

Muhabbet kuşunuzda yukarıda belirtiler varsa bitlenmiş olma olasılığı oldukça yüksektir.

Bitleri görmek zor değildir

Eğer kuşunuzda yukarıdaki belirtiler varsa ve bitlenmiş olduğundan şüpheleniyorsanız yapmanız gereken kuşun tüylerini aralayarak bit olup olmadığını kontrol etmektir. Eğer tüyleri araladığınızda kuşun üzerinde minicik koyu renkli canlılar görürseniz bunlar kuş bitidir ve kuşunuzun bitlendiğinden artık emin olabilirsiniz.

Bitlerden kurtulmak yardım almadan çok zor olacağı için üzerinde bit tespit ettiğiniz kuşunuzu derhal veteriner hekime götürmelisiniz. İhmalkarlık bit problemini çok daha ciddi boyutlara taşıyabileceğinden veterinere danışmanız ve tedavi sürecini hekimin belirttiği doğrultuda izlemeniz kuşların sağlığı açısından çok önemlidir.

Bitler deri üstünde yürüdüğü ve kan emdiği için kaşınma  yaratması kaçınılmazdır. Muhabbet kuşu ve kanaryalarda sıklıkla görülen bitlenmelerde özellikle kan emici bitlerin varlığı açık yara oluşumuna sebep olur.

Durmadan kaşınma isteğiyle kendine zarar veren kuşlarda görülen bitlenme sonrası yaralanmalar enfeksiyona dönüşebileceğinden çok dikkatli olunmalıdır. Kafeste başka kuşlar ile birlikte yaşıyorsa derhal yeri ayrılmalıdır ve kafesteki diğer kuşların da bit kontrolü yapılmalıdır.

Kuş bitleri gündüzleri aktif olmadığı için gözle görmek oldukça zor olacaktır. Bitlerin varlığından şüpheleniyorsanız eğer gece saatlerinde kafesten gelen seslere kulak vermeli ve kuşunuzun gece saatleri kaşınıp kaşınmadığını gözlemlemelisiniz.

Muhabbet Kuşu Bit Tedavisi

Muhabbet kuşlarında bitlenme tedavisi olan bir sorundur ve bunun için yapmanız gereken veteriner hekime başvurarak kuşunuzun en doğru ve sağlıklı şekilde bitlerden kurtulmasını sağlamaktır.

Tedavi olarak dozunda ve önerilen saatlerde gerekli ilaçlamalar yapılmalı ve bit bulaşan kuşa en kısa sürede müdahale edilmelidir. Bit temizliğinden sonra kafes değiştirilmeli, kafes çevresi ise tekrar bulaşma ihtimaline karşılık dezenfekte edilmelidir.

Ayrıca veteriner hekimin bitlere karşı kuşunuza yapacağı tedavinin yanı sıra size önereceği şekilde kuşun kafesini de temizleyerek bitlerden arındırmanız gerekir. Aksi takdirde kulu ne kadar tedavi ettirseniz de kafesteki bit varlığı süreceği için kuş tekrar bitlenecektir ve bu nedenle bit sorunundan kurtulmanız mümkün olmayacaktır.

6 yıldan fazla önce

  • Paylaş:

ÇOK OKUNANLAR
İLGİLİ SORULAR