Kedinizin nöbet geçirdiğini görmek çok üzücü bir deneyim olabilir. Neyse ki tek bir nöbet genellikle kısa süreli olur ve kediniz konvülsiyon halindeyken bilinçsizdir. Nöbetler beyinde anormal elektrokimyasal aktivite oluştuğunda gerçekleşir. Kısa bir süre içinde nöbet kümesi olarak, birkaç haftada bir veya ayda bir düzenli olarak ortaya çıkabilirler.
Nöbet genellikle kedinin yere çöktüğü, sertleştiği ve daha sonra konvülsiyonlara girmesi ile başlar; kontrol edilemeyen kas kasılmaları, kedinizin vücudunun tutulmasına, çenesini tutularak sıkışmasına ve benzeri hareketleri yapmasına neden olabilir. Kediniz nöbet sırasında bağırsaklarını ve mesanesini boşaltabilir. Tipik olarak, nöbet yalnızca bir veya iki dakika sürer.
Bazen kediler nöbetten kısa süre önce davranış değişiklikleri sergileyebilir. Kediniz nöbetten sonra ise geçici felç, körlük, kusma veya başka davranış değişiklikleri de gösterebilir. Bu değişiklikler genellikle kısa ömürlüdür, ancak kedinizin eski haline gelmesi bir kaç günü alabilir.
Kedilerdeki çoğu nöbet, kedinin iyileşmiş olan ancak beyinde daha önceki bir hasardan kalan yan etkidir. Nöbetlerin hiçbir belirtisi yoktur. Bazı nöbetler kendiliğinden fark edilir ve bir neden olmadan ortaya çıkmış gibi gözükür. Bunlar epilepsinin her iki çeşidini oluşturur.
Maalesef, kedinizin epilepsi gelişimini önlemenin bir yolu yoktur. Kedinize epilepsi teşhisi konmuş olsa da ilaçları kullansa da varılan sonuç maalesef nöbetleri tamamen ortadan kaldırmaz. Bazen yapılabilecek en iyi şey, nöbetlerin şiddetini en aza indirgemek ve onları öngörülebilir bir zamanlama ile sınırlamaya çalışmaktır.
Kedinin öncelikle nöbet geçirirken baygın olduğunu ve çenesinin tutulması dahil olmak üzere kontrolsüz hareketler yaptığını unutmayın. Bu aşamada müdahalede bulurken çok dikkatli olmak gerekir.
Mümkünse, kedinizi merdivenlerden, mobilyalardan uzakta güvenli bir yere taşıyın. Bazen evdeki başka hayvanlar nöbet geçiren bir hayvana saldırır; bu yüzden onları herkesin güvenliği için uzak tutun.
Nöbet durduğunda, kediniz sizi tanımayabilir. Bu durum sonuç olarak kedinizin size saldırması veya kaçmasıyla da sonuçlanabilir.
Nöbet durmazsa veya bölgesel tutulmalar ve seğirmeler devam ediyorsa, kedinizi mümkün olan en kısa sürede veteriner hekime götürmeniz ve nöbetleri durdurmanız gerekir. Durdurulmayan nöbetler ağır beyin hasarlarına yol açabilir.
Muayeneden önce nöbeti durdurmak için diazepam veya muhtemelen fenobarbital verilecektir. Teşhis öncelikle verdiğiniz bilgilere ve nöbetin doğrudan gözlemlenmesine dayanmaktadır.
Çoğu tanı testi nöbet nedenini belirlemek üzerine yapılır. Bunlara kan ve idrar testleri ve muhtemelen röntgen de takip edecektir. Beyin omurilik sıvısının test edilmesi veya MR görüntülemenin yapılması da bazı durumlarda başvurulan testlerdir. Elektroensefalogramlar (EEG) nadiren yapılır.
Epilepsiden başka bir şey nöbet nedeni olarak tespit edilirse, altta yatan neden tedavi altına alınacaktır.
Sık geçirilen nöbetlerde, karaciğeri yoracağından ve çalışmasını riske sokacağından yoğun ilaç tedavisinin uygulanması ise önerilmez.