Siyam Kedisi Bakımında Dikkat Etmeniz Gerekenler Yatkın Olduğu Hastalıklar Nelerdir?

2 yıldan fazla önce

  • Paylaş:

Siyam kedileri, diğer kedi ırklarına kıyasla en zayıf bağışıklığa sahip olan kedilerdir. Bu demek oluyor ki, siyam kedilerinin bakımına diğer kedilere kıyasla daha fazla önem vermek, daha hassas davranmak gerekir. Siyam kedileri zayıf bağışıklık sistemi dışında kansere hastalığına da en çok yatkın kedi türlerinden biridir.

Eğer bir siyam kedisi sahibi iseniz, diyetini ve temizliğini kusursuzca karşılamalısınız. Özellikle aldığı besinlerin yeterliliğine önem vermeli, gereken takviyeleri kullandığınıza emin olmalısınız. Rutin kontrollerini ise diğer kedilere kıyasla daha sık yaptırmalısınız.

Özellikle yaşlı siyam kedilerinin genetik faktörlerden dolayı kanser riski taşıdığını sakın unutmayın. Siyam kedinizin check upını senede bir kez mutlaka, kanser riski dolayısıyla yaptırmanız gerekir.

Siyam kedileri aynı zamanda en erken kızgınlık dönemine giren kedi ırkıdır. Dişi siyam kedisi henüz 5 aylıkken kızgınlık dönemine girebilir. Erkek kediler de dişi kediler gibi 5-6 aylıkken kızgınlık dönemine girer. Bu süreç içerisinde özellikle dişi kedilerde sürekli ve acı bir bağırma, evden kaçma isteği gibi durumlar görülür. Girdikleri kızgınlık döneminde strese bağlı iştah kaybetme ve tüy dökme gibi sorunların görülmesi de yaygın bir şekilde gözlemlenir.

Siyam kedileri çiftleşme gerçekleşmediği sürece diğer kedilere kıyasla daha sık kızgınlık dönemine girer. Bu dönemler belirli periyotlarda kısa süre içerisinde gerçekleşir. Yani bir siyam kedisi (dişisi de erkeği de) kısırlaştırılmadığı sürece sürekli kızgınlık belirtileri gösterebilir.

Siyam Kedilerinin Yatkın Olduğu Hastalıklar Nelerdir?

Siyam kedilerinde yaygın olarak görülen hastalıkların çoğu genetik faktörlüdür. Çevre faktörü ila zamanla başka hastalıklar oluşabilse de siyam kedileri ile karakterize olan hastalıklar şunlardır:

  • Kalıtsal şaşılık
  • Sinir sistemini etkileyerek titremeye neden olan nistagmus hastalığı. (Bu hastalık da kalıtsaldır)
  • Kronik böbrek yetmezliği
  • Erkek siyam kedilerinde görülen testis rahatsızlığı
  • Sindirim sistemi problemleri (dişi ve erkek kedilerde)

Siyam kedisi sahipleri, ya da siyam kedisi sahiplenmek isteyenler ileride ne gibi sorunlar ile karşılaşabileceklerini bilerek hareket ederlerse ve bu konuda veteriner hekimden bilgi alırlarsa bir sorun yaşamazlar. Siyam kedilerinin karşılaştığı rahatsızlıklar, tüm siyam kedilerinde görülmeyeceği gibi bunlar sadece istatiksel bilgilerdir.

Kalıtsal hastalıklarla ilgili kedi sahipleri bilgilendikleri zaman 7-8 aylığa ulaşan siyam kedilerini el ve göz muayenesi ile kontrol edebilme bilgisine sahip olmalıdır. Özellikle 8 aylık erkek siyam kedilerinin testis kontrollerinde bir problem gözlendiğinde vakit kaybetmeden veteriner hekiminize danışmanız gerekir.

Siyam kedilerinin kronik böbrek yetmezliği ile alakalı olan yatkınlığından dolayı yılda en az iki kez böbrek değerlerinin kontrol edilmesi gerekir. Rutin kontrollerde herhangi bir teşhis konursa ya da böbrek değerlerinde bir anormallik rastlanırsa, hastalığı erken fark etme avantajı ile ilaç kullanmaya gerek kalmadan uygun bir diyet ile de problem ortadan kaldırılabilir.

Erkek siyam kedileri için dikkat etmek gereken bir diğer önemli nokta ise böbrek taşlarıdır. Bu konuda alabileceğiniz önlem ise doğru mamayı seçerek gerçekleşir.

2 yıldan fazla önce

  • Paylaş:

ÇOK OKUNANLAR
İLGİLİ SORULAR