Sokakta Yaralı Bir Hayvan Görünce Ne Yapmak Gerekir?

yaklaşık 2 yıl önce

  • Paylaş:

Dünyada her gün binlerce hayvan insanların neden olduğu sebeplerden dolayı hayatını kaybetmektedir. Bu sebeplerden birincisi ise tabi ki araba kazalarıdır. Dikkatsiz sürücülerin neden olduğu kazaların sonucunda, ya da başka sebeplerle yaralanan hayvana müdahale etmek hayatı açısından çok önemlidir.

Sokakta yaralı bir hayvan gördüğünüz zaman ilk olarak çevreyi gözlemlemelisiniz. Eğer arabaların çoğunlukta olduğu bir yer ya da yüksek geçit gibi tehlikeli bir yerdeyseniz yaralı hayvana yaklaşırken çok dikkatli olmanız gerekir. Eğer onu ürkütürseniz kaçma ve saklanma isteğiyle yerinden kalkan yaralı hayvanın yarası daha da ağırlaşabilir ya da başka bir arabanın ona zarar vermesine yol açabilir.

Bu nedenden dolayı yaralı bir hayvan görüldüğünde ilk olarak sakin olmak ve güzel bir plan yapmak gerekir. Yaralı hayvana müdahale edeceğiniz sırada çevrede başka hayvanlar var ise öncelikle diğer hayvanları güvenli bir şekilde uzaklaştırmaya çalışın.

Yaralı hayvan eğer bir kedi ise öncelikle müdahale etmeden önce kediyi güvenli bir yere götürmeniz gerekir. Yaralı hayvanın güvenliği sağlandıktan sonra ilk olarak kanama gerçekleşen bölgeye press yaparak aka kan durdurulmalıdır. Daha sonra en yakın veteriner kliniği aranarak yaralı hayvanın durumunu anlatarak yardım bekleyebilirsiniz. Eğer kendi imkanlarınızla yaralı hayvanı kliniğe götürme imkanınız varsa da aracına güvenli bir şekilde yerleştirmeli ve yolda veteriner hekimi aramalısınız.

Yaralı Sokak Hayvanının Kan Kaybetmemesi İçin Neler Yapılabilir?

Sokakta eğer yaralı bir hayvan gördüyseniz ve durumuna müdahale edecekseniz öncelikle kendi güvenliğinizi düşünerek hareket etmelisiniz. Çünkü yaralı hayvan acı çekerken size de zarar verebilir. Bu bilinçle temkinle yaklaşarak öncelikle yarayı incelemelisiniz.

Öncelikle yaralı hayvandaki kanamanın bir noktada mı yoksa bir kaç noktada mı olduğunu tespit etmeniz gerekir. Eğer kanama bir kaç ayrı noktada görülüyorsa o noktaların mutlak surette tamponlanması gerekir. Unutmayın ki yaralı hayvanda kanama varsa o bölgeye tampon uygulaması yapmak hem kanamanın şiddetini azaltır hem de hayata tutunması konusunda ona bir şans verir.

Kanamayı durmak için yapacağınız tamponda üzerinizde kıyafetleri kullanabilirsiniz; eğer yakınlarda eczane varsa ya da  aracınızda ilk yardım çantası varsa kanamanın olduğu bölgede gazlı bez kullanabilirsiniz.

Asıl müdahalenin yapılacağı merkeze nakilden önce kanama eğer çok fazlaysa bu durumda kanamanın olduğu yere turnike yapılmalıdır. Turnike için sürekli olarak kanamanın olduğu bölgeyi bastıracak bir şeye ihtiyacınız olacaktır. Bu durumda etrafınızda hiçbir şey bulamazsanız ayakkabı bağcığını kullanarak gazlı bez yardımıyla damarın sıkılması gerekir. Bu durumda kanama duracaktır ya da azalacaktır böylelikle yaralı hayvanın hayatta kalma şansı da artmış olacaktır.

Eğer ki iç kanama şüphesi var ise, travmatik bir durumu tespit ettiyseniz yaralı hayvanı yerinden hareket ettirmemeniz gerekir. Eğer bir kanama yoksa ancak çok hızlı nefes alıp veriyor ve göz kapaklarını da yandan perdeli bir şekilde görebiliyorsanız bu kesinlikle bir iç kanamadır. Bu durumda hayvanı strese sokmadan profesyonel yardımın gelmesini beklemeniz gerekir.

yaklaşık 2 yıl önce

  • Paylaş:

ÇOK OKUNANLAR
İLGİLİ SORULAR