Sürüngenlerde Ağız İltihabı Belirti ve Tedavisi

neredeyse 5 yıl önce

  • Paylaş:

Bazen ağız çürüğü olarak da adlandırılan bu bulaşıcı stomatit, kertenkeleleri, yılanları ve kaplumbağaları etkileyebilecek çok yaygın bir hastalıktır. Bir sürüngen stres altında olduğunda, bağışıklık sistemi zayıflar ve normalde ağızda bulunan bakterileri kontrol altında tutamaz ve bu kontrol dışı bakteriler serbest kalarak enfeksiyona sebep olur. Ortaya çıkan enfeksiyon ağız çürümesine yol açar ve diğer oral rahatsızlıklar yaşatabilir.

Ağız Enfeksiyonu/İltihabı Nasıl Anlaşılır?

Ağız çürümesine ilişkin belirtiler şunları içerebilir:

  • İştah kaybı
  • Ağızda kırmızı dokular
  • Ağızda kalın, ölü doku
  • Ağız ve burundan sıvı akması

Tedavi edilmediği takdirde, enfeksiyon, ağızdan sindirim sisteminin geri kalanına veya akciğerlere yayılabilir ve bu da pnömoniye(zatürre) neden olabilir.

Akvaryumda ya da teraryumda uygun olmayan sıcaklık veya nem seviyeleri, kötü işleyen bir bağışıklık sistemine ve ağız çürümesine neden olabilir. Bazı durumlarda uygunsuz bir diyet veya oral yaralanmalar da iltihabın gelişmesinde rol oynayabilir.

Ağız çürüklüğü genellikle, sürüngeninizin klinik semptomlarını gözlemleyerek, hayvanın üzerinde kapsamlı muayene yaparak ve tıbbi geçmişini okumayla teşhis edilir.

Tedavi Yöntemleri

Ağız çürümesine yönelik tedavi genellikle bir dizi antibiyotik kullanımını ve sürüngenin ağzının antiseptik ile temizlenmesini içerir. Ağır vakalarda kötü şekilde hasar görmüş oral dokuları çıkarmak için cerrahi müdahale gerekli olabilir. Yemek yiyemeyen ve su içemeyen hayvanlar sıvı terapisine ve beslenme desteğine ihtiyaç duyacaktır.

Sağlıklı bir diyet, uygun sıcaklık dereceleri ve nem seviyeleri ve temiz bir çevre, ağız çürümesinin önlenmesi için gereklidir.

neredeyse 5 yıl önce

  • Paylaş:

ÇOK OKUNANLAR
İLGİLİ SORULAR