Sürüngeninize ne kadar iyi bakarsanız bakın yaşadığı yerde kemiğinin kırılması gerçekleşebilen bir durumdur. Kırık ya da kırık kemikler vücudun herhangi bir yerinde görülebilir.
Metabolik Kemik Hastalığı, MBD olarak da bilinir, sürüngenler için son derece ciddi ve genellikle ölümcül bir hastalıktır. Sürüngenin beslenmesinde kalsiyum eksikliği ya da UVB ışığının yetersiz olması durumlarında oluşur. Kemik hastalığı ise kemikleri daha kırılgan hale getirir.
Kuyruk ve omurilik yaralanmaları genellikle tehdit oluşturmaz, ancak kafatası ile kuyruk arasında bulunan yaralanmalar, bağırsak duvarlarındaki kaslar da dahil olmak üzere sinir sistemi ve kas fonksiyonlarında sorunlara neden olabilir. Bağırsak hareketliliğinin kaybedilmesine bağlı kabızlık oluşacaktır ve sürüngenin ürik asit tuzlarını vücuttan atamamasına neden olacaktır.
Pelvik ve omurga yaralanmaları, ve kırılmaları ise sürüngenlerin alt bedenini felç edebilir.
Uzun kemik kırıkları, kırık bölgeye destek sağlayarak veya ameliyatla tedavi edilebilir. Kırık bir uzvun desteklenmesinin en basit yolu, sürüngenin kırılmış uzvunu iyileşene kadar bir atel ile bantlamaktır.
Bazı durumlarda uzun kemik kırıkları, plak ve iğne gibi cerrahi olarak tamir edilmesi gerekecektir. Ancak bu tedavi yöntemi daha büyük kemiklere sahip daha büyük sürüngenlerde uygulanır.
Şiddetli kırılmalar veya enfeksiyon oluştuğu zaman ise, etkilenen kolun kesilmesi gerekebilir. Çoğu sürüngenler değişen bedenlerine kısa sürede uyum sağlar ve hayatlarının geri kalanına sağlıklı bir biçimde devam edebilir.
Sürüngenlerde kırık kemikler, sıcak kanlı memelilere kıyasla iyileşmek için daha fazla zamana ihtiyaç duyar. Sürüngeninizin beslenmesine ve dinlenmesine bağlı olarak kemiğin tamamen iyileşmesi birkaç aydan bir yıla kadar sürebilir.
Bu nedenle, kemik kırılması veya yaralanmalara maruz kalan sürüngenlere özel bakım gerekir Bunun gerçekleştirilmesinin yollarından biri ise, sürüngeninizin yaşam alanını değiştirmektir. Genellikle hareketin kolay olması için yüksek olmayan dallar ve yemeklerine ulaşmasının kolay olduğu bir alan yaratmalısınız.
Sürüngeninizi iyileşme süreci üzerinde olumsuz etkisi olacağından diğer sürüngenlerle yaşam alanını ayırmalısınız. Bir başka sürüngen hem onu stres altına sokabilir hem de tekrar sakatlayabilir. İyileşme aşamasında sürüngenlerin dinlenmesi bu aşamada çok büyük rol oynar.
Çatlaklar çoğu zaman metabolik kemik hastalıklarının bir sonucu olarak ortaya çıkar. Beslenmeyi vitamin ve mineral takviyeleri (örneğin Kalsiyum tozu) ile sağlamanın yanı sıra UVB ışınının gerekli miktarda alınımı sürüngenlerindeki kemik hastalıklarından kaçınmanıza yardımcı olabilir.
İyileşmenin birincil kaynağı olan güneş ışığı yani UVB ışığı, D3 vitamini için birincil kaynaktır. Kalsiyum, kemik sağlığı için son derece önemlidir. Sürüngenlerinizin yiyeceklerine haftada iki ila üç kere biraz kalsiyum tozu dökerek kalsiyum dengesizliğini önleyin.
Sürüngeninizi daima güneş ışığına yani UVB ışığına maruz bırakın. Sürüngeninizin bunu aynı zamanda yaşam alanının üzerine yerleştirilen bir sürüngen lambasıyla da kolayca elde edebilir.