Sürüngenlerde Kırık Kabuk

yaklaşık 4 yıl önce

  • Paylaş:

Kaplumbağaların kabuğu, vücudunun iç kısmını koruyan ikinci bir cilt gibi gibidir. Bu nedenle eğer bir sürüngenin kabuğu ezilirse veya kırılırsa derhal tedavi altına alınması gerekir. Çünkü kırığın üst veya alt kabukta olmasına bakılmaksızın bu kırılmalar sürüngeni bakteri, parazit veya mantar enfeksiyonlarına açık hale getirir.

Sürüngeninizin kırık kabuğu varsa, öncelikle dokusu ve vücut boşluğu tedavi edilmelidir. Bu, herhangi bir bakteri veya parazitin dokuya istila etmesini önlemek için alınan tedavi ve önlemdir. Sürüngenin durumu stabilize olduktan sonra yaralar tekrar temizlenmelidir. Bununla birlikte, ciddi  ve derin bir kırık evcil hayvan sahibi tarafından asla tedavi edilmemelidir. Tedavide veteriner hekimin uzmanlığı şarttır.

Kırık kabuklar epoksi, reçine veya çimento gibi çeşitli yapıştırıcılarla sterilize edilmiş fiberglas bezler kullanılarak onarılabilir. Bir sonraki kat uygulanmadan önce her katın kurumasını beklemek gerekir.

Kabuk eğer ciddi bir biçimde kırılmışsa veya ezilmişse, kırılan yerleri kusursuz bir biçimde bir araya getirmek gerekir. Çimento ile yapıştırma işlemini, kalan parçaları bir araya getirerek yapmalısınız. Uygun yerine getirmediğiniz kırık parçalar daha sonraki yapıştırma işlemi için sorun çıkartabilir, dahası açık kalan ve düzgün yapıştırılmayan bölgeler enfeksiyona açık hale gelir.

Kırık kabukların iyileşmesi genellikle uzun zaman almaktadır. Bir yıl ya da bir yıldan uzun süren bir iyileşme süreci vardır. Bu süreç içerisinde evcil sürüngeninizin beslenmesine ve alması gereken takviye vitaminlere önem verirseniz iyileşme sürecini hızlandırırsınız.

yaklaşık 4 yıl önce

  • Paylaş:

ÇOK OKUNANLAR