Sürüngenlerde Kulak Enfeksiyonları (Kulak Zarı Apseleri) Neden Oluşur?

yaklaşık 3 yıl önce

  • Paylaş:

Kaplumbağalar, özellikle de kutu kaplumbağaları ve sucul türler, kulak enfeksiyonları geliştirme riskine en yatkın olan türlerdir. Enfeksiyon, iltihap gelişimine yol açar ve iltihap sürüngenin kulak zarının altında sıkışırsa, işitsel sorunlar da yaratan apseler ortaya çıkabilir.

İşitsel apselerin belirtileri şunları içerir:

  • Kulak tamburunun şişmesi
  • Kulak arkasında kalın bir irin varlığı
  • Ağzını açtığında ağrı belirtileri
  • Ağrıdan dolayı iştah kaybı 

İşitsel apselerin altında yatan nedenler tam olarak anlaşılamamıştır, ancak kaplumbağalar kirli ortamlarda yaşamak zorunda kaldığında, uygun olmayan sıcaklık ve nem seviyelerine maruz kaldıklarında ve / veya diyetlerinde yeterli miktarda A vitamini almadığında, bu tür hastalık vakalar ortaya çıkabilmektedir.

Kaplumbağanızda yukarıdaki belirtilerin bir ya da birkaçını gördüğünüzde veteriner hekimden yardım almanız gerekebilir. Klinik bulgular ve tanı için gerekli olan semptom bilgilerini sunmanız muayene için gerekli olacaktır.

Veteriner hekiminiz, kaplumbağanın kulak zarının altına yerleşmiş olan tüm kalıntıları ve irinleri kaldırmak için öncelikle hayvanı anestezi altına alacak daha sonra zarın içine bir delik açacak, iyice temizleyecek ve antiseptik bir solüsyon ile kulakların iç kısımlarını yıkayacaktır.

Operasyondan sonra alana antibiyotik merhem uygulayın. Kulak temizlenmeli ve merhem birkaç gün uygulanmalıdır. Yeterince dinlendiğinden emin olarak kendi başına iyileşmesi için bırakılmalıdır. Ağızdan veya enjekte edilebilen antibiyotikler de duruma göre reçete edilebilir.  

İşitsel apsenin tekrar oluşmasını önlemeye yardımcı olmak için, veteriner hekiminiz, kaplumbağanın diyetine vitamin takviyesi veya başka değişiklikler önerebilir. Kaplumbağanızın yaşam alanındaki uygunsuz çevresel koşulları da düzeltilmelidir.

yaklaşık 3 yıl önce

  • Paylaş:

ÇOK OKUNANLAR
İLGİLİ SORULAR