Bir çok insan hayatlarının belli dönemlerinde yavru kedi bakmak zorunda kalmış olabilir. Özellikle anne sütünden kesilmemiş yavruların bakımı oldukça zordur. Bilgi sahibi olmadan kulaktan dolma bilgilerle kedi yavrusuna bakmaya çalışmak çoğu zaman yarar sağlamak isterken sonucu kötü durumlara dönüşebilir.
Kedi bakımının en zor yanı gece her iki-üç saatte bir uyanmak ve kedileri beslemek zorunda kalmaktır. Ancak bu durumu gün içinde beslenme miktarını kademi olarak arttırarak beslenme sıklığını düşürebilirsin. Dikkatli olarak atlamanız gereken kademeler için veteriner hekiminizden yardım alabilirsiniz.
Kedi yavrusu sütleri faydalıdır ancak anne sütünün yerini tutmaz. Bir kedi hayatının ilk 24 saatinde kolostrum sütünü ememezse bu durumda; sağlıklı, aşılanmış, yetişkin bir kediden alınan serum enjeksiyonu bağışıklık sisteminin olgunlaşmasında ve bulaşıcı hastalıklardan korumaya fayda sağlayacaktır.
Kedi yavruları için özel olarak tasarlanmış bir kaç meme başı satın almak elinizin altında her zaman temiz bir tane bulunması konusunda yardımcı olur. Toz halindeki anne sütü ikamesi beslenmeden hemen önce ılık su ile karıştırılmalıdır ve yavru kedi dikkatlice beslenmelidir.
Genç yavru kedilerin idrara çıkma ve arınma konusunda yardıma ihtiyacı vardır. Her yemden sonra, anüs ve ürogenital bölgedeki alanı sıcak bir nemli bezle silmeniz gerekir.
Kedi yavruları üç-dört haftalıkken kendilerine daha yeterli hale gelebilirler. Meme başını çiğnemeye başladıkları dönem yavru kediler için konserve kedi mamasını, anne sütü ikamesi ile karıştırarak vermeye başlayabilirsiniz.