Saluki, anavatanı olan İran’da “Allah’ın armağanı” olarak anılmaktadır. Gerçekten de bu köpek, diğer tazı türlerinde göze çarpmayan asil ve zarif bir görünüme sahiptir. Adını Yemen’deki Saluk şehrinden aldığı sanılmaktadır. Mısır firavunlarının mezarlarında resimlerine rastlanılan Saluki, yeryüzündeki en eski köpek ırklarından biridir.
Saluki, anavatanında özellikle antilop ve ceylan avında kullanılırdır. Bu köpek, Müslümanlar tarafından “Temiz” olarak kabul edilen tek ırktır. Diğer bütün köpek ırkları “mundar” olarak kabul edilir. Salukiler ilk olarak 19.yüzyılın ortasında Londra Hayvanat Bahçesi’nde tanıtıldılar. Ancak 1922 yılında ırk olarak kabul edildiler.
Erkek köpeğin boyu 58-71 cm, dişi köpeğin ise en az 54 cm’dir. İnce bir kemik yapısı vardır. Başı, üstten basık, ince ve uzundur. Koyu tüy rengine sahip olanlarda burun siyah, açık renk tüylülerde ise kahverengidir. Siyah renkte çevrelenmiş olan gözlerinin rengi, tüy rengi ile uyumlu olarak koyu kestane, kehribar sarısı, çok nadir olarak da yosun yeşili renklerindedir.
Yumuşak başlı, sakin ve eğitilebilir bir yapısı vardır. Sahibine kayıtsız şartsız bağlılık gösterir. Çocuklara güven verir. Yabancılara düşmanca yaklaşmaz. Onlara karşı hem çok çekingen hem de uyanık bir tavır alır. Salukiler her şeye rağmen ev köpeği olmaya uygun yaradılışlı değildirler.
Koşma ve avlanma içgüdüleri yüzyıllar boyunca varlığını sürdürmüştür. Bu köpeklerin sürekli hareket etmeleri ve koşmaları sağlanmazsa sağlıklarını yitirirler. Bu yüzden Avrupa’da Salukiler’e ender olarak rastlanır.