Hamsterlarda Kanser Belirtileri ve Tedavisi

neredeyse 6 yıl önce

  • Paylaş:

Hamster özellikle şehirli insanların gözde evcil hayvanlarından biri zira bu küçük kemirgenlerin bakımı son derece kolay ve ev yaşamına da kusursuz şekilde uyum sağlıyorlar. Ancak elbette hamsterlarda da çeşitli hastalıklar ile karşılaşılabiliyor ve bu nedenle hamster bakımı için düzenli veteriner kontrolleri son derece önemli. Hamsterlarda kanser özellikle ileri yaşlarda görülüyor.

Bir doku veya organdaki hücrelerin anormal bir şekilde büyümesi, benign ve malign adlı iki tür olan bir tümör tarafından gerçekleşir. Benign adlı tümörler hamsterlarda çok daha yaygındır. Bu arada habis tümörleri (veya kanserler), hormon üreten bezler veya sindirim sistemi organları gibi bir yerde gelişebilir ve diğer vücut bölümlerine yayılabilir. Hamsterlerin sadece yüzde dördünde malign tümörler görülür, büyük çoğunluğu benign tümörleridir.

Benign tümörlerin en sık görülen yeri böbrek yakınında bulunan adrenal bezindir. Lenfoma (lenf bezlerinin tümörü) daha yaşlı hamsterlarda yaygındır ve dalak, karaciğer ve lenf düğümleri gibi lenfatik sistemin her yerinde görülür. Diğer tümörler rahim, bağırsaklar, beyin, deri, yağ veya gözlerde gelişebilir.

Bir veteriner hekim tarafından vakit kaybetmeden başlatılan tedavi başarı şansını arttırır. 

Bu arada yeri gelmişken hamsterların ortalama yaşam süresinin 2-3 yıl olduğunu da belirtmeden geçmeyelim. Yani ortalama olarak 1,5 yaşını geçmiş hamsterlar yaşlı olarak kabul ediliyor ve bu yaşlardaki hamsterlarda kanser görülme olasılığı yükseliyor. Ayrıca dişi hamsterlarda erkek hamsterlara kıyasla kanser hastalığının görülme riski daha yüksektir.

Belirtiler

Söz konusu hayvanlarda kanser olduğunda genel kanı vücudun herhangi bir bölgesinde şişlik oluşması gerektiği yönünde olsa da aslında hayvanlarda kanserin tek belirtisi şişlikler değildir. Hamsterlarda kanser belirtileri şunlardır;

  • Vücudun farklı noktalarında ortaya çıkan şişlikler
  • Halsizlik
  • Tüy kaybı
  • Uyuşukluk
  • İştahsızlık
  • Kilo kaybı

Hamsterınızda yukarıda saydığımız belirtiler varsa yapmanız gereken hiç zaman kaybetmeden veteriner hekime başvurmaktır!

Bir hamsterin sergilediği semptomların türü, tümörün bulunduğu yere ve ciddiyetine bağlı olacaktır. Tümörler deride görülebileceği gibi iç organlarda da bulunabilir, bu durumda depresyon, donukluk, iştahsızlık, karın ağrısı ve diyare (bazı vakalarda kan gibi) gibi spesifik olmayan semptomlar görülür. Deriyi etkileyen T hücreli lenfoma, genellikle ciltte yanma ve / veya saç dökülmesine neden olabilir.

Hem genetik hem de çevresel faktörlerin, tümör oluşumuna yol açan hücrelerin anormal çoğaltılmasında rol oynadığı düşünülmektedir.

Hamsterinizde beklenmedik bir yumru veya çarpma bulursanız, evcil hayvanınızı derhal bir veteriner hekim tarafından muayene ettirin. Bu tümörlerin bulunduğu yerler görünüme bağlı olarak kolayca teşhis edebilir.

İç organlarda gelişen tümörler için, ultrason taraması veya X-ray uygulaması gerekecektir. Tümör kitlesinden doku örnekleri alınması ve incelenmesi (biyopsiler), kütlenin benign veya habis olup olmadığının belirlenmesine yardımcı olabilir.

Tedavi

Hamster küçük bir hayvan olduğu için kanser tedavisi oldukça güçtür. Yüzeysel tümörleri temizlemek iç organlardaki tümörlere göre daha kolay olsa da elbette bu ameliyatlar için de kolay demek mümkün değildir. İyi ve hamsterlar konusunda deneyimli bir veteriner hekime başvurmanız hamsterınızın kanserden kurtulmasını sağlayabilir. Ülkemizde hamster ameliyatlarını yapan sayılı veteriner olduğunu da belirtelim.

neredeyse 6 yıl önce

  • Paylaş:

ÇOK OKUNANLAR
İLGİLİ SORULAR