Papağanlarda Tüy Dökülmesi Nedenleri

yaklaşık 6 yıl önce

  • Paylaş:

Papağanların doğal yaşamları içerisinde bazı sebeplerden dolayı tüy dökmeleri normal karşılanmaktadır. Fakat tüy dökülmeleri ortaya çıktığı zaman bu durumun bazı hastalıklardan dolayı kaynaklanmadığından emin olunması gerekmektedir. Türkiye’de de popüler bir papağan türü olan Jako papağanları sıcaklık, yumurtlama dönemleri, cinsiyetleri ve genetik özelliklerine göre bazı dönemlerde tüy dökmeye başlayabilirler.

Yavru olan papağanların tüy değişimleri ise ortalama olarak iki yılı bulabilmektedir. Çevresel faktörler ve genetik özelliklere göre bu süreler kısalabilmekte veya uzayabilmektedir. Yavru olan papağanların bazıları 2 yıllık süre geçmesine rağmen kuyruk tüylerini hala değiştiremeyebilirler. 

Yavru papağanlar 2 yıldan sonra tüy dökmeye başlayacakları için bu süreden önce bir tüy dökülmesi gözleniyorsa mutlaka veteriner hekime danışılması gerekir. Bazı papağanlarda bu süre daha kısa olsa da genelde 2 yıldan önce kuyruk tüyü dahi uzamamış olur.

Tüy Dökülmesine Yol Açan Etkiler

Klimalı ve kombili evlerde yaşıyor olmamız aslında papağanların tüy dökmesine yol açabiliyor. Sıcaklık değerlerinin papağanların doğal yaşamlarına göre daha yüksek veya düşük olması onların tüylerinin dökülmesine sebep olabiliyor.

Sıcak havalar başladığı an klimayı kullanmaya başlayan papağan sahipleri bu tür durumlardan dolayı papağanların metabolizmalarının ani değişimleri sebebiyle tüy dökülmesine yol açabiliyorlar.

Tüy dökülmesinden sonra yeni tüylerin hızlı bir şekilde çıkabilmesi papağanların stres seviyesinin yükselmemesi gerekiyor. Doğal bir şekilde besin ve enerji ihtiyaçlarında da artış gözlemlenen papağanların bu tür dönemlerde beslenme alışkanlıklarına da dikkat edilmesi gerekiyor.

Tüy döküm döneminde olan papağanların son derece kaliteli besinler ile beslenmesi gerekiyor. 1,5 yaşına gelmiş olan pek çok farklı papağan türünde ise ikinci tüy dökülmesi dönemlerinin meydana gelmesi son derece normal karşılanmalıdır.

Doğal yaşamdan uzak yaşayan kafes papağanları artık bulunduğu ortama uyum sağladığından tüy dökme periyotları değişiklik gösterir. Sıcaklık ve dış koşullar evde bulunan klima vb. aletler ile değişkenlik gösterebildiğinden papağanlar mevsimsel bir değişim yerine faklı bir metabolizma adaptasyonu gösterir.

Bu yüzden kış mevsiminde sıcak tutulan bir evde yaşan bir papağan tüy dökme mevsiminin gelmesine kendini alıştırır ve kış aylarında dökümü gerçekleşir.

yaklaşık 6 yıl önce

  • Paylaş:

ÇOK OKUNANLAR
İLGİLİ SORULAR