Balıklardaki mantar enfeksiyonları, karaciğer, böbrek ve beyin gibi çoklu vücut sistemlerine zarar verebilir ve genellikle ya yaralanma ya da travma nedeniyle ortaya çıkar. Ayrıca, bir balık zayıf yaşam koşullarına (yani, standart altı su kalitesi veya aşırı stoklanmış bir balık tankı) sahipse bu hastalığın( mantarın) bulaşması kaçınılmaz olacaktır.
Saprolegnia ve Ichthyophonus hoferi, tanklarda, akvaryumlarda veya havuzlarda bulunan ve balıklara bulaşan iki mantar türüdür.
Saprolegnia mantarı, balıkları (veya yumurtalarını) etkiler ve iç organları hatta daha derin dokuları da etkiler.
Ichthyophonus hoferi mantarı esas olarak akvaryumlarda tutulan daha eski balıkları etkiler. Bununla birlikte, tipik olarak enfekte çiğ balık yiyeceklerinden dolayı ortaya çıkan nadir bir mantar enfeksiyonudur. Tedavi edilmediği takdirde, balık için ölümcül olabilir. Belirtiler türlere özgüdür, ancak Saprolegnia'nın tersine, deride küçük siyah büyüme olacaktır. Bu mantar aynı zamanda iç organlarda gözlerin şişmesi, renk kaybı, ülserler ve kistlere neden olur ve bazen balıkların anormal dairesel hareketlerle yüzmesine neden olur.
Saprolegnia mantar enfeksiyonu, ölü ve bozunan organik madde içeren kirli bir çevreye sahip olmaktan kaynaklanır.
Ichthyophonus hoferi mantarının nasıl bulaştığı ve sebebi bilinmiyor, ancak balıklarınızı temiz bir ortamda tutmak daima iyi bir uygulamadır.
Saprolegnia enfeksiyonunun tedavisi, deri patojenlerini çıkardıktan sonra suyun potasyum permanganat ile ilaçlanmasıyla gerçekleştirilir. Sudaki iyi elektrolit ve kalsiyum seviyeleri ile birlikte artan tuz seviyeleri bir Ichthyophonus hoferi enfeksiyonu için iyi tedavi seçenekleriyse de, başka bir olası önlem, Ichthyophonus mantarları olduğu için su sıcaklığını 28 dereceye yükseltmektir. Tabi tüm bunlar için öncelikle veteriner hekiminize danışmalısınız.