İran Kedisinde Kalıtsal Deri Hastalığı

yaklaşık 5 yıl önce

  • Paylaş:

İran kedilerinin idiyopatik sebore adı verilen bir rahatsızlığı olduğu bilinmektedir. Bu deri hastalığı, kürkü dolduran ve kötü bir kokuya neden olan deri bezleri tarafından yağlı, mumlu bir maddenin aşırı üretimine yol açar.

İran kedilerinde sıklıkla görülen sebore, çeşitli kedi türlerini etkileyebilir ve aynı şekilde tipik olarak cilt kırmızılaşır ve tahriş olur, bu da hücre hasarına neden olur.

Belirtiler ve Türler Nelerdir?

Seborenin iki yaygın formu vardır: Seboreik sicca, cildin daha kuru ve tüysüz hale geldiği hasarlı durumu oluşturur. Bir diğer formu ise cildin daha yağlı hale geldiği seboreik oleozayı içerir.

Sebore, kedilerde en çok sırtı, gözleri ve kulak etrafındaki deriyi etkileme eğilimindedir. Ayrıca koltuk altlarında olduğu gibi cildin katlandığı bölgelerde tahrişe neden olur. Özellikle bacakların etrafında, yüz çevresinde, ayaklarda ve boyun üzerinde görülür.

Bu kalıtsal hastalığın nedeni tam olarak bilinmemektedir. Sebore vakalarında aynı zamanda: Parazitler, mantar enfeksiyonları, alerjiler, diyet problemleri, endokrin bozukluklar ve obezite de görülebilmektedir.

Teşhis İçin Geçerli Sebepler Nelerdir?

Veteriner hekiminiz öncelikle kedinizin tam bir fizik muayenesini yapacak ve kedinizde, seboreye neden olabilecek herhangi bir hastalık olup olmadığını kontrol edecektir. Yararlanılacak testler ise şunları içerir:

  • Kimya panosu
  • Tam kan sayımı (CBC)
  • Hormon analizi
  • Bakteri kültürü
  • Mantar kültürü
  • Deri biyopsisi

Durumun potansiyel nedeni ortadan kaldırıldığında, birincil idiyopatik sebore tanısı yapılabilir. Kediniz bir İran kedisi ise, idiyopatik sebore deri hastalığına yatkın olduğundan, veteriner hekiminiz için tanı koymak daha kolay olacaktır.

İdyopatik seborenin tedavisi mümkün olmadığından, tedavi esas olarak durumun kontrolüne odaklı olur. Veteriner hekiminiz yağlı birikimin miktarını kontrol etmek ve kaşıntılı cildi yatıştırmak için şampuan ve krem önerebilir.

yaklaşık 5 yıl önce

  • Paylaş:

ÇOK OKUNANLAR
İLGİLİ SORULAR