Kedi ve Köpeklerde Aşı Sonrası Şişkinlik Neden Oluşur?

neredeyse 3 yıl önce

  • Paylaş:

Kedi ve köpeklerinin rutin aşılarını yaptıran hayvan sahipleri çoğu zaman aşının yan etkisi gibi görülen aşı sonrası şişme konusunda şikayetçi olurlar. Aşı sonrası şişmeler ise hemen aşıdan sonra, aynı gün gerçekleşir.

Bilindiği üzere aşı bir ilaç değildir. Aşı yalnızca sağlıklı hayvana yapılır. Çünkü aşı, hastalığa karşı vücudun bağışıklık kazanması için vücuda enjekte edilen hastalık mikroplarıdır. Vücuda dışarıdan enjekte edilen bu yabancı sıvı, uygulama noktasında şişkinlik oluşturabilir. Bunun asıl nedeni vücudun yabancı cisme tepki göstermesi sonucu bölgedeki kan nüfusunun hızlanmasıdır.

Şişkinlikler Geçmezse Ne Olur?

Şişkinliklerin çoğu 4 hafta içinde normale döner. Ancak bazı durumlarda bu şişkinlikler kalıcı doku oluşturabilir. 4 hafta sonunda geçmeyen şişkinlikler için kedi-köpeğinizi tekrar bir veteriner muayeneden geçirmeniz gerekebilir.

Çözüm için veteriner hekiminize başvurduğunuzda şişkinliğin ne zamandan beri devam ettiği, sağlık durumunu ve (varsa) diğer semptomları da açıklamanız gerekecek. Bu şişkinliklerin üzerinde bazen alerjik reaksiyonlar da oluşabilmektedir. Şişkinliğin alerjik reaksiyonalara dönüştüğü dönemde kedinizin ya d aköpeğinizin ateşi çıkar, titreme nöbetleri geçirir bazı durumlarda ağzından köpük çıkartabilir.

Normal şartlar altında iyileşmeyen şişkinlikler (özellikle steril olmayan aşılar sonucunda) enfeksiyon kapabilir ve bu da bir apsenin oluşmasına enden olabilir. Enfeksiyon sonrasında apse oluşması durumunda gecikmeden veteriner hekiminize başvurmanız gerekir.

Kontrol edilemeyen enfeksiyonların ileride önüne geçilemeyecek bir hal alabileceğini unutmamanız gerekir.

neredeyse 3 yıl önce

  • Paylaş:

ÇOK OKUNANLAR
İLGİLİ SORULAR