Kedi ve Köpeklerde Aşılama Kuralları

5 yıldan fazla önce

  • Paylaş:

Yavru olan evcil hayvanlar süt emdikleri dönemlerde hastalıklara karşı doğal bir şekilde korunmuş olurlar. Korunma süreci anne sütünde yer alan bağışıklık maddelerinden dolayı meydana gelmektedir. Toplum tarafından “ağız sütü” olarak da adlandırılan klostrum içerikli imminoglobülünler sayesinde ölümcül hastalıklar başta olmak üzere pek çok farklı hastalıktan hayvanlar korunabilmektedir.

Ortalama 45 gün boyunca süt emen kedi ve köpek yavruları bu dönemden sonra süt emmeyi bırakırlar. Dönem sonra erdikten sonra viral aşılara başlanmalıdır. Yavru hastalıklara karşı bu dönemden sonra savunmasız kalacağı için mutlaka aşılar başlamalıdır. Anne sütünden gelen doğal koruma kalkanın ortadan kalkması hayvanlarınızın savunmasız kalmasına sebep olur.

İç Parazitler Temizlenmeden Aşı Olmamalı

Aşılamanın kritik önemi de tam bu dönemde ortaya çıkmaktadır. Aşılama işlemlerine başlamadan önce ise yavruların iç parazitlerden tamamen arındırılmış olması gereklidir. Kist aşısı için kullanılan kist iğneleri ise bir aşı olarak sayılmaz. Tüy aşısı gibi ifadeler kullanılması daha doğrudur. Kist ile birlikte mide, bağırsak kıl kurtları ve çeşitli solucanlar da bunlara dahildir. Bu tür tüm iç parazitlerin temizlenmesi gereklidir.

Aksi takdirde yavru evcil hayvanınızın gelişim sürecinde yavaşlama, gerilik, zayıflık, ağızdan salya akışının hızlanması, şişman bir görünüm, ağız kokuları ve diş gıcırdatma gibi sorunlar meydana gelebilir. Ayrıca aşılanması planlanan hayvanların en az 7 haftasını doldurmuş olması ve 7 haftalık yaşta olması gereklidir.

5 yıldan fazla önce

  • Paylaş:

ÇOK OKUNANLAR
İLGİLİ SORULAR