Kediler İçin Acil Durumlarda Nasıl Davranılması Gerekiyor?

4 yıldan fazla önce

  • Paylaş:

Kedinizin acı çektiğini görmek oldukça korkutucu olabilir, özellikle de durumun acil bir durum olarak değerlendirilmesinin gerekip gerekmediğinden emin değilseniz. Bu durumla ilgili herhangi bir şüpheniz olduğunda, daima veteriner hekime veya en yakın hayvan hastanesine başvurun. Acil sayılan durumlardan en önemlileri aşağıda sıralanmıştır.

Boğulma, Tıkanma, Öksürme, Zor Nefes Alma

Boğulma ciddi bir problem olabilir.  Genellikle akciğerlerdeki sıvı birikimi boğulmanın tehlikeli bir sonucu olarak ortaya çıkabiliyor.

Nefes almada karşılaşılan zorluk, veteriner hekimin acil olarak müdahale etmesi gereken bir durum olarak düşünülmelidir. Akciğerleri ve hava yollarını değerlendirmek için genellikle radyograflar gereklidir.

Öksürük: virüsler, bakteriler, mantar pnömonisi, alerjik bronşit veya konjenital kalp rahatsızlığı gibi çeşitli olasılıkların belirsiz bir belirtisidir. Kedinizi bu durumda bulursanız eğer derhal hekime başvurmalısınız.

Kusma ve İshal

Kusma ve ishal: diyette ani bir değişiklik meydana gelmesinde, beslenme bozukluğunda, bulaşıcı hastalıklar sonucunda, toksinler, parazitler ve daha pek çok şeyden kaynaklanabilir. Bazı kusma veya ishal vakaları hafif geçse de şiddetli kusma ve ishal durumu son derece ciddi bir durumdur ve derhal önlem alınmalıdır.

Travma

Travma: araç çarpması, başka bir hayvan tarafından saldırıya uğraması, yüksekten düşmesi veya başka herhangi bir kaza sonucu olabilir. Travmalar kan kaybı, şok, kırık kemik, yırtılma ve diğer dış yaralarla birlikte iç kanamalar, iç yaralanmalar ve ağrı ile de sonuçlanabilir. Kediniz için hayati tehlike oluşturabilecek bu durumun kontrol altına alınması ve gerekenin yapılması için derhal veteriner hekiminize başvurmalısınız.

Zehirlenme

Kediler için toksik olan birçok madde vardır. En tehlikeli zehirler arasında ise yaygın bir bitki olan zambaklar vardır. Antifrizler ölümcül olabilen bir başka potansiyel toksindir. Temizleme kimyasalları, reçeteli ve reçetesiz ilaçlar, bahçe ürünleri (gübreler, bitkiler, soğanlar), çikolata, rodentisitler ve insektisidler diğer potansiyel toksinlerdir. Bir maddenin toksik olup olmadığından şüphe ediliyorsanız, tavsiye için veterinerinize başvurun.

Vücut Yaralanmaları

Kediler yapıları gereği çok meraklıdır ve merak ettikleri şeylerin peşini bırakmamalarıyla bilinirler. Yutulan yabancı bir cisim, bağırsak tıkanıklığı, gastrointestinal problemler, boğazda veya soluk borusuna sıkışarak boğulmaya kadar bir çok acil duruma sebep olabilir. Yutulması en sakıncalı yabancı nesneler ise ip, halat, balık kılçığı ve benzeri diğer parçalardır.

Alerjik Reaksiyonlar

Kediler alerjik reaksiyon geliştirebilirler. Bu reaksiyonların sebepleri aşı hassasiyetinden, böcek sokmalarına kadar uzanır. Anafilaktik reaksiyon, en ciddi alerjik reaksiyon şeklidir. Anafilaksi belirtileri kusma, ishal, uyuşukluk, nefes darlığı şeklindedir. Kediler yüz şişmesi ve kaşıntı içeren alerjik reaksiyonlara da maruz kalabilir.  Kedinizde alerjik reaksiyondan şüphelendiğiniz ilk an derhal veterinere başvurmalısınız.

Ağrı

Ağrı, kedinizde çeşitli nedenlerle ortaya çıkabilir ve çeşitli şekillerde görülebilir. Huzursuzluk, hantallaşma, hızlı kalp hızı ve hatta saldırganlık olası ağrı semptomlarıdır. Artrit, diş hastalıkları ve travma ağrının en yaygın nedenlerinden bazılarıdır. Kedinizin acı çektiğine inanıyorsanız, veteriner hekiminizden yardımı isteyin.

4 yıldan fazla önce

  • Paylaş:

ÇOK OKUNANLAR
İLGİLİ SORULAR