Kedilerde Ağız Kokusu (Halitoz) Neden Oluşur?

5 yıldan fazla önce

  • Paylaş:

Diş eti hastalıkları kedilerde kötü ağız kokusunun en yaygın nedenidir. Ağızdan gelen bu rahatsız edici kokuyu tanımlamak için kullanılan tıbbi terim halitozdur. Bu duruma bir çok sebep yol açabilir, ancak bakterilere bağlı diş eti hastalıkları en yaygın olanıdır. Ağızda bakteriler de plak ve boşluklarla ilişkilidir.

Himalayanlar ve Persler gibi küçük kedi ırkları (kısa burunlu, düz yüzlü) dişleri birbirlerine yakın oldukları için diş eti hastalıklarına en yatkın olan ırklardandır.

Ağız Kokusu Belirtileri ve Çeşitleri Nelerdir?

Çoğu durumda ağızdan yayılan kötü bir kokunun, çıkan koku dışında bir belirtisi yoktur. Koku nedeni ağız hastalığıysa, ağızda yaralar, yemek yiyememe, şişkinlik gibi belirtiler vardır.

Sebep Olan Durumlar Nelerdir?

Diabet (genelde şeker diyabeti olarak anılır) gibi metabolik bozukluklar da ağız kokusuna neden olabilir; Burun iltihabı veya solunum problemleri; sinüs iltihabı (sinüzit); ve boğazdan mideye götüren ana kanal olan özofageal tüpün genişlemesi gibi problemler de yine ağız kokusuna yol açar.

Ağız kokusunun olası diğer nedenleri, viral, bakteriyel veya fungal enfeksiyonlar olabilir. Diyet problemleri de ağız kokusunda rol oynayabilir. Diğer olasılıklar farenjit, boğaz ya da bademcik iltihabı olabilir. Nadir de görülse kanserin varlığı da ağız kokusuna yol açabilir.

Ağız kokusunun en belirgin nedeni dişetlerinin ve dişlerini destekleyen dokuların enfeksiyonu olan periodontal hastalık gibi ağız hastalıklarıdır. Plak bakterilerinden kaynaklanan periodontal hastalık, kedilerde ağız kokusunun en sık görülen nedenidir.

5 yıldan fazla önce

  • Paylaş:

ÇOK OKUNANLAR
İLGİLİ SORULAR