Kedilerde Fıtık (Hiyatral) Teşhis ve Tedavisi

5 yıldan fazla önce

  • Paylaş:

Fıtık, vücudun bir kısmının(organın) bir aralıktan veya vücudun başka bir yerine taştığında  ortaya çıkar. Örneğin, bir fıtık, gıda borusunun mideye kattığı diyaframın taşmasıyla gerçekleşir. Midenin bir kısmı açılımı iter ve fıtık oluşur.

Kedilerde fıtık rahatsızlığında en çok: İştahsızlık, öksürme, kusma, kilo kaybı, aşırı derecede tükürük salgısı, nefes darlığı gibi belirtiler görülür.

Nasıl Teşhis Edilir?

X-ışını, yumuşak doku yoğunluğunu gösterebilir, ancak lezyonları ortaya çıkarmayabilir. Bununla birlikte, genişlemiş bir yemek borusu X-ışını ile tespit edilebilir. Muayeneler, sorunlara neden olan anormallikleri gösterebilir.

Yemek borusunda yabancı cisim, yemek borusunda anormal doku büyümesi, yemek borusu iltihabı, yemek borusu iltihabı, midenin yemek borusuna çıkması, midede anormal doku büyümesi, midenin iltihaplanması teşhis koyarken belirleyici semptomlardır.

Fıtık Tedavisi

Tüm fıtık rahatsızlıklarının tedaviye ihtiyacı yoktur. Geleneksel tedavi yöntemleri, semptomları kontrol altına almakta başarılı olabilir ve az yağlı bir semptomları kontrol edebilir. Veteriner hekiminiz, yemek borusu için sindirime teşvik edecek ilaçlar reçete edebilir. Simetidin gibi ilaçlar reflünün asitliğini azaltacak ve hasar görmüş yemek borusu dokusunun iyileşmesini sağlayacaktır. Kimi durumlarda da antibiyotik tedavisi ön görülebilmektedir.

Kediniz için şayet ameliyat gerektiriyorsa,  ameliyat bakım sonrası bakım için veteriner hekiminize geri dönüş ziyareti yapmanız gerekecektir. Fıtığı evden yönetiyorsanız bu durum yine geçerlidir. Erken teşhis ve tedavi ile bile, bazı kedilerde hastalık tekrar nüksedebilir. Böyle durumlarda adım adım geri gidilerek eksik bulunmaya çalışılır.

5 yıldan fazla önce

  • Paylaş:

ÇOK OKUNANLAR
İLGİLİ SORULAR