Üreterde idrar taşı oluşumu, üretere yerleşebilen ve idrar yollarının tıkanmasına neden olan bir durumdur. Tipik olarak, taşlar böbreklerden kaynaklanır ve üretere geçer.
Taşın büyüklüğüne ve şekline bağlı olarak, taş herhangi bir direnç olmadan mesaneye geçebilir veya üreterin üst bölümünün genişlemesine ve böbrek hasarına neden olacak şekilde kısmen veya tamamen üreterin tıkanmasına neden olabilir.
Hayvanlarda bulunan bir dizi farklı taş türü vardır ve taş türü; kedilerin ırklarına, yaşlarına ve cinsiyetlerine göre değişiklik gösterebilir.
Üriterde idrar taşı bulunan bazı kedilerde, özellikle başlangıç safhalarında herhangi bir belirti görülmemektedir. Diğer durumlarda belirtiler aşağıdaki gibidir:
Altta yatan neden, taş türüne bağlı olarak değişebilir. Tipik nedenler şunlardır:
Kedinizin durumunu ve hastalığın durumunu değerlendirmek için tam kan sayımı, biyokimya profili, elektrolit paneli ve idrar tahlili gibi rutin laboratuvar testlerine ihtiyaç duyulur.
Hastalığın yinelenmesi yaygın olduğundan, kedinizin durumunun sürekli izlenmesi gereklidir. Genellikle 3-6 ayda bir takip değerlendirmeleri yapılması önerilir.
Taşın türüne bağlı olarak, veteriner hekiminiz taş oluşumunu önlemek için diyet değişikliklerini gözden geçirebilir ancak kediniz diyetteki değişiklikleri iyi tolere etmiyorsa, gerekli değişiklikler için tekrar veteriner hekiminizle görüşmelisiniz.