Kedilerde Kalıtsal Bozukluk Nedeniyle Zayıf Bağışıklık Sistemi

neredeyse 3 yıl önce

  • Paylaş:

Bağışıklık sistemi, istilacı patojenlerin yanı sıra tümör hücrelerini tanımlayıp öldürerek hastalıklara karşı koruyan biyolojik süreçlerin bir toplamıdır.

Bağışıklık sistemi saldırgan organizmalara ve enfeksiyonlara karşı koruma sağlar; bakteriler, virüsler ve parazit solucanlar da dahil olmak üzere geniş bir yelpazede istilacı ajanları tespit ederek 24 saat boyunca yok etmek için çalışır. Bağışıklık sistemi fonksiyonunun önemli bir özelliği, istilacı organizmaları vücudun kendi hücrelerinden ve dokularından ayırt edebilmesidir.

Birincil immün yetmezlik bozuklukları, Zayıflayan bir bağışıklık sistemine tepki olarak ortaya çıkar. Birincil immün yetmezlik bozuklukları bağışıklık sistemindeki kalıtsal kusurlar nedeniyle görülürken, ikincil immün yetmezlik bozukluklarına bazı diğer primer hastalıklar neden olur.

Tekrarlayan enfeksiyonlara meyilli ve konvansiyonel antibiyotik tedavilerine yanıt alınamamış hasta kedilerde görülen belirtiler şu şekildedir:

  • Letarji (patalojik uyku durumu)
  • İştahsızlık (anoreksiya)
  • Çeşitli cilt enfeksiyonları
  • Zayıf büyüme (özellik)
  • Aşı sonrası hastalıklar (çünkü aşı ile vücuda enjekte edilen hastalık mikropları, zayıf bağışıklığa katkı sağlayamaz aksine, hastalık oluşturur)
  • Enfeksiyonlarla ilgili diğer semptomlar

İmmün yetmezlik bozuklukları doğuştan bir hastalıktır; Yani kediler onlarla birlikte doğarlar.

Hiçbir tedavinin bu hastalık üzerinde etkili olduğu ispatlanamamıştır. Glukokortikosteroidler çoğu zaman iltihaplı olmayan kas distrofisine sahip hasta kedilere verilir, ancak etkileri değişkenlik göstermektedir.

Bu bozukluğa sahip olan kediler, ilerleyen zamanlarda aspirasyon pnömonisine veya kalp rahatsızlığına yakalanır. Bu tür komplikasyonlara karşı önlem için düzenli aralıklarla kontroller yapılmalıdır. Komplikasyonlara karşı dikkatli olun ve sorunlarınız olduğunda veteriner hekiminize başvurun.

neredeyse 3 yıl önce

  • Paylaş:

ÇOK OKUNANLAR
İLGİLİ SORULAR