Kediler kulaklarını temizlerken genellikle zorlanırlar. Tüylerini her gün titizce yalayıp temizleyebilseler de kulak içi ve göz temizliği için yeterli olamazlar.
Kulak temizliği düzenli ve doğru bir şekilde yapıldığında kulaklardaki mikrobik oluşumlar ve iltihaplanma riskleri önemli ölçüde önlenmiş olur. Yanlış yapıldığında ise deride alerjik reaksiyonlar belirebilir, kedinizin vücudu tahriş olabilir. Bu durumun oluşmaması için titizlikle davranmak gerekir.
Temizlik Adımlarına Geçiş
Temizlik için ihtiyacınız olan malzemeler pamuk topları, ılık bir banyo bezi ve kulak temizleyicidir.
Kulak temizlemek için ihtiyacınız olan solüsyonu veteriner hekiminizden tedarik edebilir, bu solüsyonu pamuk yardımıyla iki kulağa da masaj yaparak aplike etmeniz gerekir.
Öncelikli olarak kedinizi yüksek bir yere koyarak hareket adımlarını rahat uygulayabileceğiniz bir konuma yerleştirin ve sağa sola kaçmasını engelleyecek şekilde tutun. Kulak toplarından kedinize uygun boyutta bir parça ayırın ve kulak temizleyici solüsyonu ekleyin.
Bir sonraki adım olarak dikkatlice kulak içlerini temizleyin. Kulak temizliği, kulak içinde biriken kirlerin enfeksiyona dönüşmesini engelleyerek kedinizin sağlıklı bir şekilde yaşamasını sağlar. Eğer kulak içinden kırmızı, sarı ya da siyah bir kir gelirse mutlaka veteriner hekiminize danışmanız gerekir.
Göz temizliği için de ılık bezi nazikçe kullanın. Bu işlemi düzenli olarak yaparsanız kedinizin göz yaşı izleri azalacaktır ve gözlerdeki donuk ifade de kaybolacaktır.