Kurşun zehirlenmesi kedilerde nadirdir, ancak gerçekleşirse acil olarak ilgilenilmesi gerekir. Maruziyet genellikle kedi kurşun içeren nesneleri emdiğinde ya da yuttuğunda gerçekleşir.
Kedi bir seferde fazla miktarda kurşun yerse, akut veya ani başlangıçlı semptomlara yol açacaktır. Diğer taraftan, uzun süre boyunca az miktarda kurşun ile karşılaşırsa, semptomlar daha yavaş gelişir.
Akut belirtiler arasında kusma, karın ağrısı ve muhtemelen ishal vardır. Kurşun iççin uzun süreli maruz kalma bulguları bir çok sağlık sorununa yol açacaktır. Bunlardan bazıları ise (ilerleme hızına göre): İştah kaybı, kilo kaybı, letarji, kararsız veya koordinasyonsuz hareket, nöbetler, depresif olma ya da agresif olma gibi davranış değişiklikleri ve körlük.
Ev tadilat işlerinden artan tozlarda ya da fuga döşemelerde yaygın olarak kurşun bulunacağından, böyle durumlarda dikkat etmek gerekir.
Kurşun zehirlenmesinden şüphelendiğiniz zaman ilk olarak yapılması gereken şey kedinizi kusturmaktır. Bunu yalnız başınıza yapamıyorsanız mutlaka veteriner hekime gitmeli ve yardım almalısınız. Kusturma her zaman gerçekleşmeyebilir çünkü bazı kurşun maddeler kostik içerdiğinden bu kusturmayı imkansız hale getirir.
Kedinizin kurşun içeren bir nesneyi yuttuğunu gördüyseniz teşhisi basittir. Değilse, daha kapsamlı testlere ihtiyaç duyulacaktır. Kurşun zehirlenmesinin belirtileri spesifik olmadıklarından, diğer sorunları ortadan kaldırmak için kan ve idrar testine ihtiyaç duyulur. Emin olmak içinse röntgen çekilebilir.
Sindirim sisteminde bulunan kurşun mutlaka ameliyatla alınır. Semptomların çeşidine göre ilaç çeşidi ve tedavi yöntemi değişebilir.