Hem köpekler hem de kediler, topraktaki ölü ya da çürüyen maddeden beslenen enfeksiyöz saphrophytic organizmaya maruz kalabilirler. Nocardiosis olarak da adlandırılan bu organizma, solunum sistemi, kas-iskelet sistemi ve sinir sistemi gibi çeşitli vücut sistemlerini etkileyen nadir görülen bir bulaşıcı hastalıktır. Tipik olarak açık yaraların enfeksiyonu veya solunum yoluyla oluşur.
Nokardiyoz semptomları enfeksiyon bölgesine bağlı olarak gelişir. Örneğin, akciğerleri çevreleyen zarları içeren plevralın vücut boşluğunda ortaya çıkarsa, semptomlar: zayıflama, ateş , Yavaş nefes alışverişi (dispnesi) içerebilir. Ciltte bir enfeksiyon var ise, semptomlar kronik iyileşmeyen yaralara dönüşerek kendini belli eder, tedavi edilmezse çok tehlikeli olabilir.
Enfeksiyon vücudun belli bir alanına lokalize değilse (yayılmışsa), belirtiler ateş, kilo kaybı ve uyuşuk davranış halleri olarak görülür.
Bulaşıcı organizma toprakta bulunur ve kedi vücuduna açık yaralar varsa veya solunduğunda solunum yolları yoluyla girebilir. Nocardia asteroides, kedileri etkileyen en yaygın türden organizmalardır.
Veteriner hekiminiz, organizmayı tanımlamak için kedinin göğüs veya karnındaki hücreleri analiz edecektir. X-ışınları (röntgen), idrar analizi gibi tanı yöntemleri; mantar enfeksiyonları ve tümörler de dahil olmak üzere diğer potansiyel nedenleri ortadan kaldırmak için yapılır.
Nocardiosis tedavisi, enfeksiyonun bulunduğu bölgeye ve sonraki belirtilere bağlıdır. Plevral efüzyon görülürse, hastaneye kaldırma gerekecektir. Sıvıların cerrahi drenajı gibi işlemler gerekebilir. Uzun vadede antibiyotik tedavisi en çok işe yarayan tedavi yöntemidir.