Kedilerde Paraziter Enfeksiyon Nedeniyle Beyin İltihabı

yaklaşık 2 yıl önce

  • Paylaş:

Beyin iltihabı, tıbbi adı olan ensefalit olarak da bilinir ve çeşitli faktörlere bağlı olabilir. Örneğin, parazitler kedilerin merkezi sinir sistemine (MSS) göç edebilir ve kan yoluyla ya da orta kulak, burun boşlukları ve kribriform plakası (kafatasının bir parçası) dahil komşu dokular yoluyla giriş yaparak yayılabilir.

Kedilerde Paraziter Enfeksiyon Nedeniyle Beyin İltihabı Belirtileri Nelerdir?

Bu tip bir beyin iltihabı ile ilişkili semptomlar, etkilenen bölüme bağlı olarak değişecektir. Örneğin, cuterebriazis, temmuz ve ekim ayları arasında ortaya çıkar ve bununla birlikte yerleştikleri kedilerde ani davranış değişiklikleri, nöbetler ve görme sorunları yaşatır.

Ortak bir sıçan paraziti olan Angiostrongylus cantonensis ise yavru kedilerde lumbosakral sendromuna neden olabilir. Bu da arka bacak, kuyruk ve mesanenin felcine yol açar. Buna ek olarak, parazit enfeksiyonları genellikle asimetriktir yani bulunduğu bölgenin bir tarafını etkiler.

Bir kedinin bu tip bir beyin iltihabından etkilenmesindeki en yaygın sebep ise, daha önceden kafeste barınan enfekte bir hayvandan bulaşmış olmasıdır.

Bu aşamada kafeslerin, kümeslerin, barınakların temizliği ve hijyeni bu tür enfeksiyonların yaşanmaması ve yayılmaması için çok önemlidir.

Veteriner hekiminize teşhis ve tedavi için, belirtilerin başlangıcını ve doğasını içeren, kedinizin sağlığının kapsamlı bir geçmişini vermeniz gerekecektir. Ardından, biyokimya profili, ürnazis, tam kan sayımı (CBC) testleri ile birlikte tam bir fizik muayenesi yapılır. Parazitler diğer organlara da göç etmedikçe, durum kolaylıkla kontrol altına alınabilir.

yaklaşık 2 yıl önce

  • Paylaş:

ÇOK OKUNANLAR
İLGİLİ SORULAR