Kedilerin büyük bir çoğunluğu özellikle 3 yaşından sonra diş ve diş eti hastalıklarına yakalanmaktadır. Periodontit diş etini ve dişleri tutmakta olan kemik bölgesinin iltihaplanması hastalığıdır. Bu hastalık zamanında tedavi edilmediği takdirde çene bölgesinin tamamına yayılarak dişlerin kaybolmasına sebep olur.
Hastalık diş kaybı ile birlikte kalp, akciğer ve böbrek gibi organların sağlığını da olumsuz bir şekilde etkilemektedir. Organlar iltihap sebebiyle hastalıklı bir hale gelmektedir.
Kedinizde diş hastalıklarının meydana gelmemesi ve bu hastalığı yaşamaması için ilk önce yüksek kalitedeki gıdalar ile onları beslemeniz gerekiyor. Ayrıca yılda en az 1 defa diş kontrollerini aksatmadan yapmanız gerekiyor. Aynı zamanda mümkünse kedinizin dişlerini de fırçalamanız gereklidir.
Hipertiroidizm hastalığı kediler 8 yaşından sonra ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Hastalık genel olarak tiroid bezlerinde ortaya çıkan iyi huylu tümör ve tümör sonucundaki aşırı tiroid üretiminden kaynaklanmaktadır.
İyi huylu olan tümörler bazı zamanlarda son derece kötü hale gelebilir ve kanserli bir şekilde ilerleyebilir. Kedilerde bu hastalığın belirtileri arasında iştahın bir anda artması, yüksek tansiyon, kusma, vücut ısısında yükselme ve hiperaktivite yer almaktadır.
Hipertiroidizm hastalığının tedavisi için uzman bir veterinere danışılmalı ve ilaçların tedavi süreci boyunca aksatılmadan kullanılması gereklidir. İlerleyen süreçlerde ise tiroit bezinin alınması da tedavi olarak kedilere uygulanabilmektedir. Hastalık ilerlemeden teşhis edilmesi ve tedaviye başlanması hayati önem taşımaktadır.