Kedilere bulaşan iç ve dış parazitlerin aşısı ve tedavi yöntemi sayesinde bu parazitlerden kurtulabilir ve parazitler kontrol altına alınabilir. Parazitlerin aşı olarak bilinmesi aslında o şekilde yayılagelmiş bir durumdur. Aslında aşı denilen bu uygulama parazitler için iğne olarak yapılan bir ilaçtır.
Dış parazitlere karşı ise damla, tasma, tablet, toz, sprey gibi bir çok parazit uzaklaştırıcı mevcuttur. Mutlaka kedinizi 3 ayda 1 parazitlere karşı korumak için veteriner hekiminizin gözetimi ve uygulamasıyla ilaçlarını vermeli, aşısını yaptırmalısınız. Bu yöntem enjeksiyon olarak da tablet olarak da etkili sonuç verir.
Hastalıklara ve parazitlere açık kapı bırakmamak adına anneden ayrılan yavru kedinin aşılarına hemen başlanmalıdır. Diğer hastalıklardan korunması açısından, aşı takvimi bu noktada çok önemlidir. Hiçbir aşının, uygulamanın diğer uygulamalardan daha az önemli bir yanı yoktur. Bu yüzden hiçbir aşıyı kaçırmamak gerekir ve veteriner hekiminizin size söylediği tarihlerde, periyotlara uyarak bu aşıları yaptırmalısınız.
Parazit durumlarını kontrol altına almak ve tedavi etmek her ne kadar kolay olsa da, tedavi edilmediği taktirde bu parazitler ölüme yol açabilir.
Bu parazitlerin oluşumunu engellemek istiyorsanız ya da oluşum riskini azaltmak istiyorsanız,, öncelikle kedinizin tuvalet hijyenine önem göstermelisiniz. Hiçbir zaman kedinizin kum kabı pis olmamalı, dışkıları uzun süre kumda kalmamalıdır. Tuvalet kabı ve kumu sık aralıklarla (her gün) temizlenmelidir. Özellikle yavru kedilerin her gün dışkısı göz ile muayene edilmesi gerekmektedir. Bu önlemler hastalıkların erken teşhisi açısından çok önemlidir.