Bazı vakalarda, idrarda anormal derecede yüksek protein seviyeleri diyetle ilişkilendirilebilir ve kolayca tedavi edilebilirken, diğer vakalarda daha ciddi, altta yatan tıbbi durum ile alakalı olabilir. Proteinüri bu vakalardan biridir ve bir idrar testi ile tespit edilir.
Proteinüri hem köpekleri hem de kedileri etkileyebilir.
İdrarda anormal derecede yüksek protein seviyeleri dışında, proteinüri ile ilişkili herhangi bir semptom yoktur. Ancak bazı vakalarda, kedi idrarında kan bulunabilir.
İdrarda yüksek protein seviyesini oluşturan bir dizi risk faktörü vardır:
Zorlu egzersiz koşulları, bazen ilave proteinin idrarda bulunmasına neden olabilir.
İdrar örneği şeridi testi uygulanan en yaygın testtir. Bu test eğer bir sonuç vermezse ya da başka bir hastalıktan şüpheleniliyorsa biyopsi yapılabilir.
Veteriner hekiminiz, kedinizin idrarında bulunmaması gereken anormal protein düzeyinin altında yatan nedeni saptamak isteyecektir. Eğer durumun daha ciddi bir şey olduğuna inanılıyor ise, nedeni belirlemek için X-ray ve ultrasonografi kullanılabilir.
Proteinüri, çoğunlukla ayaktan tedavi edilir. Böbreğin atıkları işleme kabiliyetini etkileyen bir hastalık bulunursa (örneğin Glomerüler hastalık), diyet değişikliği yapılması önerilebilir. Öte yandan, eğer köpeğin böbreği kızarıksa veya enfeksiyon riski yüksekse, antibiyotikler reçete edilebilir.