Kedimin Dişi Kırıldı Ne Yapmalıyım?

yaklaşık 2 yıl önce

  • Paylaş:

Dişin minesi, diş kemiği ve diş kökünün dışındaki tabakaya zarar veren hasarlara diş kırıkları denir. Bu yaralanmalar ya dişin üst kısmı (taç) mine kaplı diş çizgisi üzerinde ya da diş eti çizgisinin altındaki kısımda, yani kökte meydana gelir.

Hem köpekler hem de kediler travmatik diş yaralanmaları oluşabilir. Bu durumun köpekleri nasıl etkilediği hakkında daha fazla bilgi edinmek isterseniz, veteriner hekiminize başvurabilirsiniz.

Kedimin Dişi Kırıldı - Kedilerde Diş Kırığı / Hasarı / Zararı Nasıl Anlaşılır?

Bir diş kırığının anlaşılmasını sağlayan en yaygın komplikasyon iltihaplanma ve enfeksiyondur. Bazı durumlarda diş tacı eksik olabilir; Etkilenen alanın çevresinde veya bölgesinde kan veya pembe doku mevcut olabilir. Kök kırığı olan kedilerde ise  sürekli rahatsızlık ve ağrı belirtileri olacaktır. Diş kökü kırıkları hem çok ağrılı hem de çok rahatsız edici olur.

Kedilerde Diş Kırığını ve Diş Travmalarını Oluşturan Sebepler Nelerdir?

Bir diş kırığının en yaygın nedeni travmatik bir olay veya yaralanmalardır. Bir diş, örneğin sert bir nesnenin çiğnenmesi, yüze uygulanan  kuvvet travması veya küçük bir otomobil çarpışması ile kırılabilir. Diş kırılmaları aynı zamanda sert köşeli ve yapılı kemik benzeri maddeler sebebiyle de kırılabilir.

Tedavi kedinin travmasının derecesine ve ciddiyetine bağlı olacaktır. Hasar şiddetli olduğunda cerrahi yöntemler de dahil olmak üzere hasarlı dişin onarımı için bir takım tedavi yöntemleri uygulanabilir.

Diş ya da kök tedavi edilemiyorsa dişin çekilmesi önerilebilir, bunu takiben etkilenen bölge onarıcı materyal ya da astar ile sızdırmaz hale getirilir.

Kedinin faaliyetlerinin kısıtlanması tamamen iyileşmesi açısından çok önemlidir. Bu süre zarfında, kedinizin diyeti esas olarak yumuşak yiyecek maddelerinden oluşmalıdır.

yaklaşık 2 yıl önce

  • Paylaş:

ÇOK OKUNANLAR
İLGİLİ SORULAR