Kuşlarda Demir Depolama Hastalığı

4 yıldan fazla önce

  • Paylaş:

İnsanlarda olduğu gibi, kuşunuz için de dengeli bir beslenme önemlidir. Herhangi bir beslenme dengesizliği bir dizi rahatsızlığa neden olabilir. Kanda aşırı miktarda demir varsa, bu demir kuşun ana organlarında birikir ve hastalık demir depolama hastalığı olarak bilinir.

Demir, vücut tarafından kanın oksijeni taşıması için hemoglobin üretimi için gereklidir. Ancak miktarın dengeli olması önemlidir. Kuşunuzun beslenmesinde aşırı miktarda demir içeriği var ise kuşunuz anemi hastalığına yakalanabilir ve ilk olarak karaciğerde, akciğerlerde, kalpte ve diğer ana organlarda depolanarak demir depolama hastalığını geliştirebilir. Bu organların zarar görmesi kuş için ölümcül olabilir.

Demir depolama hastalığından sıklıkla yakalanan kuşlar, cennet papağını ve papağan ailesinin diğer kuşlarıdır.

Belirtiler ve Türler Nelerdir?

Demir depolama hastalığı yavaş ilerleyen sinsi bir hastalıktır ve genellikle erken evrelerde herhangi bir belirti göstermez. Ne yazık ki, belirtiler yalnızca ölüm yakın olduğu zaman belirgin bir şekilde görülür. O zamana kadar da kuşunuzun sağlığınızdan endişe etmeniz için hiçbir sebep yoktur. Geç görülen semptomlar ise şu şekildedir:

  • Akciğer hasarına bağlı nefes darlığı
  • Karın şişliği
  • Felç

Sebepler Arasında Neler Vardır?

Adından da anlaşılacağı üzere, demir depolama hastalığı vücutta aşırı demir depolanmasından kaynaklanmaktadır. Genellikle kuşunuzun diyetinin demir açısından zengin olması durumunda oluşur; C ve A vitamini içeren gıdalar da vücudun demir emilimini artırır. Kuşlar bu duruma genetik yatkınlıktan dolayı sahip olabileceği gibi stres de bazen demir depolama hastalığında önemli bir rol oynamaktadır.

Düşük demirli gıdalar şunlardır: şeftali, acıbadem kurusu, kavun, kabuksuz elma ve erik.

C veya A vitamini içeriği nedeniyle verilmemesi gereken yüksek demirli gıdalar şunlardır:

Papaya, mango, muz, kabak ve haşlanmış patates. Tek başına, bu gıdalar demir depolama hastalığına neden olmaz. Ancak, C ve A vitaminleri açısından zengin olan, pancar, havuç, biber ve ıspanak gibi zengin yiyeceklerle birlikte verildiğinde, vücutta aşırı demir oluşmasına neden olabilirler.

4 yıldan fazla önce

  • Paylaş:

ÇOK OKUNANLAR
İLGİLİ SORULAR