Kısırlık erkek köpeklerde yaygın olmamasına rağmen, gerçekleşmesi mümkündür. Bu durumda köpek çiftleşemeyebilir veya çiftleşme meydana gelirse döllenme beklendiği gibi gerçekleşmez. En yaygın neden ise yaralanma veya enfeksiyondur. Ayrıca ani bir hormon değişikliği de kısırlığa yol açabilir.
Kısırlık bazen, yanlış biçimlenmiş sperm ve sperm anormalliklerinden kaynaklanmaktadır. Bu gerçekleşirse, teşhis için bir veteriner hekimi ziyaret edilmesi önerilir. Tedavisi kolay değildir, ancak doğurganlık operasyon iyi geçerse geri kazanılabilir.
Köpek çiftleşme ile ilgilenmezse, muhtemelen bir hormon problemi yaşıyordur. Buna ek olarak, bazı köpekler büyüdükçe sperm üretiminde azalma yaşayacaklardır. Her iki durumda da veteriner muayenesi gerekli olacaktır.
Köpeğin yaşı (çok genç ya da çok yaşlı olabilir), yaralanmalar, hastalık, ilaçlar, f fiziksel kusurlar, dişi köpek ile düzgün bir ilişkiye girememe, doğumsal anormallikler (nadirdir ancak özellikle bazı ırklarda görülür),sperm sayısının düşük olması, testislerin dejenerasyonu.
Veteriner hekiminiz köpeğinizin tıbbı geçmişinin yanı sıra çiftleşme geçmişi bilgisini de isteyecektir. Üreme anatomisi ve prostatın incelenmesi yapılacaktır. Veteriner hekiminiz daha sonra, testisteki tümörler ve prostatın enfeksiyonlarını test etmek isteyecektir.
Çok genç olan bir köpeğin yeterli sperm üretemediğini bilmek önemlidir. Bu yüzden bu testler önemlidir. Buna ek olarak, genç köpekler bazen çiftleşme sorunu yaşar, çünkü deneyimsizdirler veya cinsel tercihleri az gelişmiştir.