Kediler ile insanlarda birçok ortak hastalık görülebiliyor ve şeker hastalığı yani diyabet de bunlardan biri. Kedilerde diyabet hastalığı tip- 1 ve tip- 2 olmak üzere 2 formda görülüyor ve tip-2 diyabet ile daha sık karşılaşılıyor.
Kedilerde şeker hastalığının sebebi pankreas organının yeterli düzeyde insülin salgılayamaması ya da hiç insülin üretememesi ve bu nedenle kandaki şeker oranının düzenlenememesidir.
Kedilerde şeker hastalığı belirtileri hakkında bilgi edinmeniz bu belirtileri fark etmeniz ve kedinizi veterinere götürerek tedavi edilmesini sağlamanız için son derece önemlidir. Daa önce kedilerde şeker hastalığı tedavisini ve belirtilerini sizin için yazmıştık. Bu makalemizde daha detaylı ve ayrıntılı olarak şeker hastalığının belirtilerini derinlemesine inceliyoruz.
- Yorgunluk
- Yorgunluk kedilerde şeker hastalığının en önemli belirtilerinden biridir ve bu belirtinin sebebi hücrelerin yeterli miktarda şeker alamamasıdır.
- Sık idrara çıkma
- Aşırı idrara çıkma da kedilerde diyabet belirtileri arasında yer alır ve bu belirtinin özellikle geceleri arttığı gözlemlenir.
- Çok su içme
- Eğer kediniz aşırı su içmeye başladıysa aklınıza gelmesi gereken ilk şeylerden biri şeker hastalığı olma olasılığıdır. Diyabet kedilerde ağız kuruluğuna ve sürekli susuzluğa neden olur ve bu nedenle şeker hastası kediler çok fazla su içerler.
- Kilo kaybı
- Diyabet hastası olan kediler mama yedikleri halde zayıflayabilirler. Bu nedenle iştah kaybı olmadığı halde zayıflama durumlarında da ilk düşünülmesi gereken şeylerden biri şeker hastalığıdır.
- Kusma
- Birçok metabolizma hastalığında olduğu gibi şeker hastalığı da ilerlediğinde kedilerde kusmaya yol açabiliyor.
- Enfeksiyonlar
- Kedilerde ortaya çıkan ve nedensiz gibi görülen enfeksiyonlar da şeker hastalığının önemli belirtileri arasında yer alır. Bunun sebebiyse şeker hastalığı nedeni ile kedinin vücudunun güçsüz düşmesidir. Kedinin bağışıklık sistemindeki zayıflama vücudunda enfeksiyonlar oluşmasına neden olur.
Bunlar kedilerde şeker hastalığı belirtileri denilince ilk akla gelenler ve en kolay fark edilenlerdir. Kedinizde yukarıda saydığımız belirtilerin bir ya da bir kaçı varsa en kısa sürede veteriner hekime başvurmanız kedinizin hayatını kurtarmanızı sağlar!