Genetik anlamda köpek bir kurttur. Bugün bildiğimiz ırkları sonradan ortaya çıkmıştır. Bunlar Chihahua’dan Mastiff’e kadar değişik ırklardır, bize köpeklerin karakteri hakkında fazla bilgi vermezler. Aslında sevimli bir küçük köpek bir yavru kurt gibidir.
Yavru bir köpek dünyaya çok özel yeteneklerle gelir. Atalarına benzer şekilde onun da öğrenmesi içgüdüleri sayesinde gerçekleşecektir.
Yavru köpekler geçen zamanla ne kadar çok şey öğrenmişse ileride o kadar hızla yeni şeyler öğrenecektir. O öce öğrenmeyi öğrenir. Uygun cevapları çok hızlıca bulacak, hayatın meydan okumalarına karşı yeni tutumlar geliştirecek, yeni, durumlara da hızla uyum sağlayacaktır.
Sürdürdüğü hayata çok hızlı şekilde uyum sağlayan köpeğin aslında çevresinin ürünü olduğunu söyleyebiliriz. Ancak köpeğin davranışları çevresinin etkisi ile sınırlı değildir. İnsanda olduğu gibi köpekte de çevreyle çatışma ve etkileşim olgusu vardır. Hayvanlardan biri araba yaklaştığında kaçarken aynı sürüde olan ve birlikte yaşadığı kardeşi, aynı bilgilere sahip olduğu halde, havlayarak lastikleri ısırabilir.
Zihinsel uyum, zeka, zamana bağlı şekilde artar ancak bunun için yaşam koşullarının iyi bir biçimde karşılanması ve homeostaz düzeyine gelmemesi gerekir. Yani sahip, hayvan için çok ürkütücü olmamalıdır, aksi takdirde sahibinin tek etkisi hayvanda dehşet duygusu uyandırmak olur ve olumlu yaklaşımın önüne geçilir. İnsanlar köpeğinin bütün davranışlarını değiştiremez. Ancak sevgiyle tabii ki biraz da teknik kullanarak pek çok şeyi değiştirmek mümkündür.