Köpek Kanında Fazla Fosfor Seviyesi Tehlikeli Midir? Köpeklerde Hiperfosfatemi

yaklaşık 2 yıl önce

  • Paylaş:

Köpeklerde Hiperfosfatemi, köpeğin kanında anormal fazla derecede yükselmiş fosfat bulunduğu bir elektrolit bozukluğudur. Her yaşta ortaya çıkabilir, ancak köpek yavruları veya böbrek problemi yaşayan yaşlı köpeklerde daha sık görülür. Ayrıca, kemik hastalıkları ve kalsiyum eksikliği olan köpekler hiperfosfatemiye duyarlıdır. Hiperfosfatemi ayrıca hem köpekleri hem de kedileri etkileyebilir.

Her ne kadar doğrudan bu durum ile alakalı belirli bir hastalık belirtisi olmasa da, ortaya çıkan belirtiler altta yatan hiperfosfatemi nedenine bağlı olacaktır. Akut vakalarda, düşük seviyedeki kalsiyum nedeniyle ağrılı kas spazmları ve tremorlar görülebilir.

Köpeklerde Hiperfosfatemi Sebepleri Nelerdir?

Fosfor en fazla kalsiyum ile bağlanmış kemiklerde ve dişlerde bulunur. Bu nedenle, kemik hastalıkları veya kemik rezorpsiyonu gibi problemler, köpeğin kan dolaşımında aşırı fosfatların salınmasına neden olabilir. Hiperfosfatemi için diğer temel faktörler şunlardır:

  • Kemik kanseri
  • Osteoporoz
  • Böbrek hastalığı
  • Tiroid hastalığı
  • Aşırı diyet takviyesi (örneğin Aşırı dozda D vitamini)

Belirli bir belirti bu durumla ilişkili olmadığından, çoğu olguda tam kan sayımı, biyokimya profili ve idrar tahlili (fosfat düzeylerinde yükselme görülür) gibi rutin laboratuvar tetkikleri ile teşhis edilir. Buna ek olarak, kemik röntgenleri potansiyel herhangi bir kemik hastalığını ekarte etmek için uygulanır.

X-ışınları böbreklerin boyut ve simetrilerini değerlendirmek için de kullanılabilir; bu da veteriner hekime hastalığa ilişkin anormalliklerin saptanmasında yardımcı olur. Tiroid bezi ile ilgili hastalıklar için ise veteriner hekiminiz, tiroid bezi işlevlerini ve tanı için hormon düzeylerini değerlendirmek için testler yapabilir.

yaklaşık 2 yıl önce

  • Paylaş:

ÇOK OKUNANLAR
İLGİLİ SORULAR