Vücutta görülen anormal hücre değişliklerine ve hücrelerin büyümesine genel olarak tümör denilir. Hücreler kendilerini sürekli yeniler ve ölen hücrelerin yerini başka hücreler alır. Ancak bazı durumlar hücrenin yapısı bozularak tümöre dönüşür ve belirdiği yere bağlı olarak bu tümörler bir çok sorun yaratabilir.
Köpeklerde görülen tümör ise iki çeşittir. Bu tümörler 2’ye ayrılır: Birincil tümörler ve ikincil tümörler olmak üzere. Birincil tümörler direk olarak beyinde meydana gelen tümörlerdir. İkincil tümörler ise vücudun başka bir yerinde oluşup beyne etki eden tümörlerdir.
Köpeklerde tümörün görülme yaşı ise 4 yaşın üstüdür. Yavru köpeklerde tümör çok nadir görülmektedir.
Beyin tümörünün bir çok sebebi olabilmekle beraber özellikle tümöre neden olabilecek etkenleri söylemek ise zordur. Kendini belli ortamlarda yenileyemeyen hücreler tümörü oluşturduğu için çoğu zaman dış koşullarda maruz kalınan bazı durumlar tümörün oluşmasına örnek olarak gösterilebilir.
Tümörün oluşmasında rol oynayan faktörlerin en önemlileri ise: beslenme, çevre, kimyasal maddeler, bazı ilaçlar ve UV ışınlarıdır.
Tümör belirtileri kendini belli aralıklarla girilen nöbetlerle, davranış bozukluklarıyla ve saldırganlıkla gösterebilir. Özellikle sık girilen nöbetler ve koma halleri, bilinç kaybı yaşayan köpeğiniz muhtemelen bir tümöre sahiptir ve derhâl tedavisi yapılmak üzere ilgilenilmelidir.