Keneler aracılığı ile köpeklere bulaşabilen Ehrlichiosis (Erlişya) hastalığı sıcak iklime sahip olan bölgelerde daha fazla görülmektedir. Türkiye’nin Akdeniz kıyıları, Ege kıyıları ve İç Anadolu bölgesinde bu hastalığa rastlanmaktadır. Hastalığı en fazla görüldüğü mevsimler kenelerin yaşamlarına uygun olan sıcak iklimler ve bölgelerdir.
Canlının ısırılması ile geçen bu hastalık tamamen bulaşıcı bir hastalıktır. Keneler canlı dokuları ısırdıktan sonra tükürük bezlerinde yer alan ehrlichiosis etkenini canlı dokuya enfekte etmiş olurlar. Enfekte olan vücut ilk önce kemik iliği ve karaciğer gibi organlara temas eder.
Hastalık temelde 3 ayrı dönemde incelenir. Akut dönemde ortaya çıkan klinik semptomlar arasında yüksek ateş, kilo kayıpları, durgunluk, iştahsızlık ve burun kanamaları yer almaktadır. Akut dönemdeki köpekler medikal tedaviye ihtiyaç duymayabilirler. Fakat bazı durumlarda akut dönemden sonra subklinik dönem geçişi başlar. Bu durumda herhangi bir hastalık belirtisi görmeden yıllarca hayatlarını sürdürebilirler.
Bu tür dönemlerde tedavi ve teşhis yapılmaz ve ihmal edilirse hastalık tamamen kronik bir hale gelebilir. Kronikleşen hastalık uzun süre boyunca baskı altında kalan immun sisteminin de bozulmasına yol açabilir. Kronik durumlarda akciğer kanamaları, burun kanamaları ve vücudun diğer bölgelerinde kanamalar ortaya çıkabilir.
Hastalık için yapılabilecek en önemli şey korunmak ve önlem almaktır. İlkbahar ve yaz aylarında köpeklerinizin dış parazit ilaçlarının aksatılmadan verilmesi gereklidir.