Cilt ve tüy rahatsızlıkları, genelde yanlış veya yetersiz bakım ile temizlikten kaynaklanır. Yanlış ve dengesiz beslenme, parazitler, bakteri ve mantar da cilt ve tüy hastalıklarına neden olur.
Tüylerin dökülmesi, tüy uçlarının kırılması, egzamalara neden olabilir. Bunlara, tüylere her gün bakım uygulanması, taramak, fırçalamak ve yıkamakla engel olmak mümkündür. Pire ve bit, hayvanlara uygun olan toz ya da spreylerle yok edilmelidir. Ancak zehirlenme tehlikesini göz ardı etmeyin. Bu nedenle dış parazitlere karşı yaptığınız uygulamadan sonra, köpeği gözünüzün önünden ayırmayın.
Alınabilecek Önleler Nelerdir?
Eğer köpeğin açık yaraları varsa, bu müdahale esnasında yağlı besinler vermeyin. Yağ, zehirlenme olasılığını artırıcı özelliğe sahiptir. Artık sık görülmese de, uyuz hayvanın tüyüne yer eden bir parazitten kaynaklanmaktadır. Bu parazitler, hayvanın derisini delerek girmekte ve rahatsızlığa neden olmaktadır.
Hastalığa neden olan bu parazit, kafa, kulak dipleri, göz göğüs altı, dirsek, ağız kenarındaki etler gibi hassas bölgeleri sever. Hastalığın baş göstermesinden haftalar önce, köpek, sözü edilen yerleri sık sık kaşıyarak bu parazite yakalandığını belli eder ve köpek genelde bitkin olur.
Bu hastalığın iyileştirilmesi, veteriner tarafından gerçekleştirilmelidir. Banyosuna ilave edilecek bir ilaç verilir. Birkaç banyodan sonra, köpek bu parazitlerden kurtulur.
Cildin tahriş olması, egzama , kaşıntı ve buna benzer şikayetler ise vitamin eksikliği habercisi olabilir. Sık yapılan banyolar da bu tür sorunlar yaratabilir. Veterinerinizin vereceği pudra ve merhemin bu bölgelerin üzerine sürülmesiyle sorun giderilebilir.