Sağlıklı bir köpekte gözlerin iri ve parlak olduğunu, akıntı ve çapağın bulunmadığını belirtmek gerekir.
Gözler mat, kanlı görünüyor ve göz kenarlarında çapaklanma yapıyorsa, bu bir hastalık belirtisi olabilir. İlk önlem olarak gözler asitborikli ılık suyla ya da papatya çayıyla temizlenir ve çapaklar alınır. Bu işleme bir kaç gün titizlikle devam edin ve köpeğinizin gözünü tahriş etmeden temiz tutmaya çalışın. Eğer bir iyileşme görülmezse ya da durum daha da kötüye giderse köpeğinizi veterinere götürmeniz faydalı olacaktır.
Kulaklar ise köpekte en önemli organlardan biri olmasının yanı sıra hastalıklara da açık bir organdır. Örneği uyuzun bir türü sadece kulakta yerleşir. Bu uyuz dış kulak yollarında şiddetli bir kaşıntıya yol açar ve kulak içinde kirli, yağlı bir kitle oluşturur. Köpek sürekli ayakları ile kulaklarını kaşır. Bu nedenle köpeğin kulak temizliği çok önemlidir.
Köpeklerde görülen bir kulak rahatsızlığı ihtimalini ortadan kaldırmak için özel damlasıyla ıslatılmış pamuklu çubuklarla temizlemek gerekir. Ancak bu işlem sırasında kulak içlerine de fazla girilmemelidir. Zedelenme riski çok fazla olduğundan nazikçe ve dikkatlice yapılmalıdır.
Köpeğinizin rutin fırçalama işlemini yaparken kulak yüzeyini incelemeyi hiçbir zaman ihmal etmemelisiniz. Yüzeyde eğer pire, kene gibi parazitler varsa dikkatlice ayıklamalısınız. Kulak içlerini de kontrol ederek temizlemeniz bu kirlerin birikmesini ve iç kanallara doğru toplanmasını önleyecektir.