Köpeklerde meydana gelen kulak hastalıkları çoğu zaman genetik özellikler sebebiyle olabilir. Ancak kulağın iç kısmında yer alan tüyler ve sarkık kulaklı olan ırklarda kalıtsal olan kulak hastalıkları daha yüksek bir potansiyel taşımaktadır. Ayrıca çeşitli alerji hastalıkları da köpeklerde kulak hastalıklarına yol açabilmektedir.
Veteriner tarafından yapılabilecek olan muayenelerin ardından doğru teşhis ve tanı koyulabilmektedir. Daha sonra köpeğinizin yaşadığı kulak hastalığının hangi sebeplerden dolayı kaynaklandığını tam olarak öğrenebilirsiniz. Sorunu fark ettiğiniz zaman kulaktan dolma bilgiler ile hareket etmek yerine doğrudan veterinerinizin size önerdiği yöntemleri kullanmanız önerilmektedir.
Köpeğinizin kulak hastalıklarından korunabilmesi için ilk önce veterineriniz tarafından size önerilmekte olan özel kulak solüsyonları ile köpeğinizin kulaklarını düzenli olarak temizlemeniz gerekmektedir. Bu tip kulak rahatsızlıklarından korunmanın en önemli yöntemleri arasında özel solüsyonları düzenli olarak kullanmak yer almaktadır.
Kulak damlalarının ve kulak pomatlarının kullanma talimatlarını tamamen okuduktan sonra uygun dozajı kullandığınızdan da emin olmanız gerekiyor. Kulak kepçesinin en üst kısmından tutarak uygulayabileceğiniz pomat veya damlayı kulağın iç kısımlarına yani kanallara doğru sıkmanız gerekmektedir.
İlacın köpek kulağında doğru şekilde ilerleyebilmesi için çok hafif bir şekilde el ile masaj da uygulayabilirsiniz. Masaj yaparken asla baskı uygulamamalı ve köpeğinizin kulağını rahatsız etmemelisiniz. Düzenli olarak uygulayabileceğiniz ilaç tedavisinden sonra köpeğinizin tekrar kulak hastalıklarına yakalanma riski oldukça düşecektir.